Στο μεγάλο του όραμα… θερινής νυχτός περί οθωμανικής αυτοκρατορίας αναφέρθηκε και πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα σε συνάντηση με τοπικούς κυβερνήτες.

Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει επιδοθεί σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα με αλλεπάλληλες δηλώσεις για τα σύνορα της Τουρκίας, επανήλθε με τα σύνορα της καρδιάς του και λέγοντας πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ομοεθνών του όπου βρίσκονται.

«Οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή έχει άμεση σχέση με την Τουρκία.  Γυρίσαμε ποτέ στο παρελθόν την πλάτη μας όταν αντιμετώπισαν δυσκολίες οι ομοεθνείς μας στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στα Σκόπια, τα αδέλφια μας στη Βοσνία, στην Αλβανία και στο Κόσοβο; Είπαμε ποτέ πως οι υποθέσεις αυτές είναι εσωτερικές; Μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας; » διερωτήθηκε ο Ερντογάν, στην ομιλία του με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ.

«Όπως έχω αναφέρει άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα και εντελώς διαφορετικά είναι τα σύνορα της καρδιάς μας.

Τα αδέλφια μας που βρίσκονται από την Ευρώπη μέχρι και την Αφρική, από τη Μεσόγειο μέχρι και τις ατελείωτες στέπες της Κεντρικής Ασίας βρίσκονται στα σύνορα της καρδιάς μας.

Για εμάς τα Βαλκάνια είναι το ένα μέρος της καρδιάς μας και ο Καύκασος το άλλο μέρος» είπε ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

Η έχθρα προς τους ξένους στην Ευρώπη αυξάνεται και εμείς είμαστε οι πρώτοι που αντιδρούμε. Γιατί; Διότι εκεί ζουν 5 εκατομμύρια πολίτες που έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκία.

Επιπλέον πρέπει να προσθέσουμε και τα αδέλφια μας από το Τουρκιστάν, το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη.

Είναι ηθική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους και να βρούμε λύσεις στα προβλήματά τους.