current views are: 7

28 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση17:25

Ο σεισμός στην κεντρική Ιταλία και η διαμάχη για το έλλειμμα

Την επομένη του νέου καταστροφικού σεισμού στην κεντρική Ιταλία βγήκαν στο προσκήνιο τα επακόλουθα που θα έχουν οι καταστροφές στις σκληρές διαπραγματεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποσοστό του ελλείμματος στον προϋπολογισμό για το  2017.

Δημοσίευση 17:25’

Την επομένη του νέου καταστροφικού σεισμού στην κεντρική Ιταλία βγήκαν στο προσκήνιο τα επακόλουθα που θα έχουν οι καταστροφές στις σκληρές διαπραγματεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποσοστό του ελλείμματος στον προϋπολογισμό για το  2017.

Του Δημήτρη Δεληολάνη

Την επομένη του νέου καταστροφικού σεισμού στην κεντρική Ιταλία βγήκαν στο προσκήνιο τα επακόλουθα που θα έχουν οι καταστροφές στις σκληρές διαπραγματεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποσοστό του ελλείμματος στον προϋπολογισμό για το  2017.

Ήδη πριν από το σεισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προκαλέσει την μήνιν των Ιταλών. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί είχε γράψει επιστολή προς τη Ρώμη, στην οποία κατηγορεί την ιταλική κυβέρνηση πως δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της προς την Ευρώπη. Κι αυτό διότι στον ιταλικό προϋπολογισμό για το προσεχές έτος το έλλειμμα θα ήταν στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ οι προηγούμενες συμφωνίες περιόριζαν το έλλειμμα στο 2,2%.

Αυτό το 0,1% αντιστοιχεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ένα ποσό που κυμαίνεται από τα 7 έως τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως είναι γνωστό, το ιταλικό χρέος είναι από τα μεγαλύτερα στον πλανήτη, καθώς ξεπερνά τα 2 χιλιάδες 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια συζήτηση για το 0,1%, στα μάτια των Ιταλών, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του χάσματος που χωρίζει πλέον τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την πραγματικότητα.

Σε αυτό το κωμικοτραγικό φόντο, την επομένη του νέου σεισμού στην κεντρική Ιταλία, το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση της κυβέρνησης στην επιστολή της Επιτροπής, με την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Η ιταλική επιστολή εξηγεί ότι «η μεταβολή σε ό,τι αφορά το 2017 σε σύγκριση με τον στόχο του προγράμματος σταθερότητας του 2016 εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τα έκτακτα έξοδα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τους σεισμικούς κινδύνους». Αυτές οι δύσκολες συνθήκες απαιτούν «μια πιο σταδιακή προσαρμογή», παρόλο που «ο μεσοπρόθεσμος στόχος παραμένει η διαρθρωτική ισορροπία έως το 2019». Χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε το επικείμενο, στις 4 Δεκεμβρίου,  δημοψήφισμα επί των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων «του οποίου οι επιπτώσεις στην οικονομία μπορεί να είναι σημαντικές».

Στον ιταλικό Τύπο  δημοσιεύτηκε και σχόλιο του Πρωθυπουργού  Ματέο Ρέντσι προς τους συνεργάτες του ενώ, το απόγευμα της Πέμπτης, επέστρεφε από την επίσκεψη του στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός  ενέκρινε το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του Padoan και σχολίασε: «Είμαστε στον τέταρτο μεγάλο σεισμό μέσα σε επτά χρόνια, θέλω να δω αν στις Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να μας γυρίζουν την πλάτη».

Τα ιταλικά δημοσιεύματα πάνε και λίγο παραπέρα. Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, όταν ο είχαμε το νέο σεισμό, οι διαμάχες του Ρέντσι με την Επιτροπή δεν λαμβάνονταν και πολύ στα σοβαρά. Ο Ρέντσι δεν χαίρει και μεγάλης αξιοπιστίας και όλες οι διαμαρτυρίες του θεωρούνταν βασικό συστατικό της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Μπροστά στην ανικανότητα της Επιτροπής να κατανοήσει τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα, η διαμάχη έχει πάρει πλέον σοβαρές διαστάσεις, «μια σφαιρική αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τα δημοσιονομικά», σύμφωνα με την La Repubblica. Ενώ κατά την La Stampa η διαμάχη έχει λάβει πλέον «στρατηγικό» χαρακτήρα και η προεκλογική περίοδος εξηγεί μόνον εν μέρει τους υψηλούς τόνους του Ιταλού Πρωθυπουργού: «Ξεκίνησε ως ένα θέμα που αφορούσε το μηδέν κόμμα κάτι και τώρα πια μοιάζει όλο και περισσότερο να μετατρέπεται σε αίτημα για τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας».

 Ο Υπουργός Πάντοαν εντοπίζει τα έκτακτα έξοδα του δημοσίου σε δυο κεφάλαια. Το πρώτο είναι η αντισεισμική ασφάλεια και το δεύτερο είναι το μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά την αντισεισμική ασφάλεια, το επόμενο έτος η Ιταλία προβλέπει να επενδύσει 4,8 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τα άμεσα μέτρα περίθαλψης των σεισμοπαθών, την αποκατάσταση των κτηρίων και των υποδομών, καθώς και την αντισεισμική θωράκιση όλων των σχολείων της Ιταλίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το 30% των σχολικών κτηρίων απαιτεί ριζική δομική επέμβαση ή ακόμη και πλήρη ανοικοδόμηση. Άλλα 2 δισεκατομμύρια θα χρειαστούν ως κίνητρο για το έκτακτο σχέδιο αντισεισμικής ενίσχυσης των ιδιωτικών κτηρίων.

 Όσον αφορά τις δαπάνες για το μεταναστευτικό, στην επιστολή σημειώνεται ότι τα εξωτερικά σύνορα  θα πρέπει να είναι ένα θέμα «κοινής ευθύνης» και η Ιταλία «παίζει στρατηγικό ρόλο στην ασφάλεια των συνόρων της Ευρώπης και έχει καταβάλει εξαιρετική οικονομική προσπάθεια».

Το κόστος της μετανάστευσης θα είναι, σύμφωνα με τον Πάντοαν, 3,8 δισεκατομμύρια, που ενδέχεται να φτάσουν τα 4,2, ενώ φέτος ξοδεύτηκαν 3,3 δισεκατομμύρια. Από το καλοκαίρι του 2015 η Ιταλία έσωσε από τη θάλασσα περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες και γι΄ αυτό εισέπραξε και το δημόσιο έπαινο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρέντσι, που απείλησε με βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό εάν δεν διακοπεί η κοινοτική βοήθεια στις χώρες που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, προκάλεσε και διπλωματική σύγκρουση με την Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών απάντησε λέγοντας ότι η χώρα του λαμβάνει τα κονδύλια που δικαιούται και ότι στο μεταναστευτικό «η Ρώμη δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, διότι αν τηρούσε καλύτερα τους κοινούς κανόνες, η μεταναστευτική πίεση θα ήταν πολύ χαμηλότερη». Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλία ευνοήθηκε οικονομικά και εμπορικά από τη διεύρυνση της ΕΕ.

Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, με ανάρτησή του στο Twitter, απάντησε: «Με τείχη και δημοψηφίσματα η Ουγγαρία ανέκαθεν έλεγε ανοιχτά πως ήθελε να  παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση. Τώρα τουλάχιστον να αποφύγει να δίνει μαθήματα στην Ιταλία».

 


σχετικα αρθρα