Το «παρών» σε συγκέντρωση υπέρ του του «ναι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έδωσε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Η συγκέντρωση οργανώθηκε στην Πιάτσα Ντελ Πόπολο από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού, χωρίς την συμμετοχή, όμως, των περισσότερων εκπροσώπων της αριστερής εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

«Η αποστολή μας δεν είναι να τσακωνόμαστε, αλλά να καταφέρουμε να αλλάξουμε την Ιταλία», τόνισε ο Ρέντσι και πρόσθεσε πως είναι διατεθειμένος να αλλάξει και τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλου του Δημοκρατικού Κόμματος στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί να ενταχθεί, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, στις ευρωπαϊκές συνθήκες και ζήτησε από το ιταλικό κοινοβούλιο την αναγκαία υποστήριξη «ώστε να μπορέσει να ξαναβρεί, η Ευρώπη, την ψυχή της».

Με αναφορά, τέλος, στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «το σύνθημα "εντιμότητα" είναι καλό αλλά δεν αρκεί» διότι «η πολιτική πρέπει να αποδείξει και ότι ξέρει να λαμβάνει και συγκεκριμένες αποφάσεις, με γνώση των διαφόρων αντικειμένων της».