Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κέρδισε την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που διεξήχθη στο ισπανικό κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να σχηματίσει κυβέρνηση.

 Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πρόκειται για μια εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και την άρση του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων 10 μηνών στην χώρα.

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των Ciudadanos καθώς και τη «σιωπηρή αποδοχή» αρκετών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που απείχαν από την ψηφοφορία.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα ορίσει τη νέα κυβέρνηση την προσεχή Πέμπτη.

Ο Ραχόι χρειαζόταν απλή πλειοψηφία στη Βουλή για να εξασφαλίσει την επιστροφή του στην εξουσία.

Μάλιστα, ο ίδιος σε tweet του έγραψε ότι ''οι επιτυχίες πάντα είναι ομαδικές, σας ευχαριστώ όλους. Τώρα, μπορούμε να ριχτούμε στη δουλειά'΄

Κατάφερε, δε, να κερδίσει 170 θετικές ψήφους, ακριβώς όσες είχε αποσπάσει και στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης.

Συνολικά 111 βουλευτές τον καταψήφισαν και 68 απείχαν.

Οι εξελίξεις στην χώρα, πάντως, σήμερα ΄'έτρεχαν'' μέχρι την τελευταία στιγμή.

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, την πρόθεσή του να παραιτηθεί του από βουλευτής ανακοίνωσε ο πρώην ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να μην αφήσει να κυβερνηθεί η χώρα από τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να ανακτήσει την ηγεσία του κόμματος.

"Εμφανίζομαι ενώπιόν σας για να ανακοινώσω την παραίτησή μου από βουλευτής", δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

"Διαφωνώ βαθιά με την ιδέα να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι", πρόσθεσε λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.