current views are: 8

30 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση06:56

Ιταλία: Πάνω από 30.000 οι άστεγοι από τον σεισμό – Χωρίς ρεύμα 15.000 κατοικίες (Βίντεο και φωτό)

Σεισμός 6,5 Ρίχτερ ταρακούνησαν και πάλι σήμερα το πρωί την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων.

Δημοσίευση 06:56’

Σεισμός 6,5 Ρίχτερ ταρακούνησαν και πάλι σήμερα το πρωί την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων.

Σεισμός 6,5 Ρίχτερ ταρακούνησαν και πάλι σήμερα το πρωί την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων.  

Τουλάχιστον 30.000 είναι οι άστεγοι εκ των οποίων 25.000, μόνον στην περιφέρεια Μάρκε.

«Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι, ο οποίος ορίσθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση, μετά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε.

Το κυριότερο, ωστόσο, θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός. Οι τραυματίες είναι είκοσι, αλλά κανείς τους, ευτυχώς, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν σήμερα από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης.

Από την μεγάλη δόνηση, στις 07.40 το πρωί, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 19. 40 το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις.

Με το ειδικό 45500 νούμερο χωρίς χρέωση, οι ιταλοί μπορούν, τέλος, να δωρίσουν δυο ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

 

 

Ο σημερινός σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων.

Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη Τετάρτη.

Η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην περιτειχισμένη πόλη της Νόρτσια, σχεδόν 100 χλμ. από την Περούτζια, καταστράφηκε από τον σεισμό, δήλωσαν οι μοναχοί.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.

Το USGS ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν 68 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά της Περούτζια, ενώ το εστιακό βάθος του ήταν 108 χλμ.

Υπάρχουν κάποιες αναφορές για 10 τραυματίες, ενώ κτίρια έχουν καταρρεύσει σε πολλά σημεία στην κεντρική Ιταλία όπως ανακοίνωσε η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Η δόνηση έγινε αισθητή προς βορράν μέχρι το Μπολτσάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, και νότια μέχρι την περιφέρεια της Απουλίας στο νότο άκρο της ιταλικής χερσονήσου. Ο σεισμός έγινε, επίσης, πολύ αισθητός στη Ρώμη, όπου οι αρχές έκλεισαν το μετρό για ελέγχους το πρωί, για να το ξανανοίξουν αργά το μεσημέρι.

Όπως σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στην Περούτζια κ. Χριστογιάννης, ο ”κόσμος έχει βγει στους δρόμους”, ενώ όπως πρόσθεσε ”υπάρχει φόβος γιατί στην περιοχή βρίσκονται πολλά παλιά κτίρια”.

Την ίδια στιγμή, ο σεισμολόγος Κ. Παπαζάχος, με παρέμβασή του στο ίδιο κανάλι τόνισε ότι δεν συνδέεται η όποια σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία με την Ελλάδα.

Ωστόσο, χαρακτηρίζει ”σπάνιο” αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία, με τους συνεχόμενους σεισμούς μέσα σε τόσους λίγους μήνες. 


σχετικα αρθρα