Ένταλμα έρευνας έχουν εξασφαλίσει τα στελέχη του FBI, προκειμένου να εξετάσουν τα νέα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των δημοκρατικών κι ενώ απομένουν οκτώ ημέρες, πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα σχετίζονται με τη χρήση ιδιωτικού ηλεκτρονικού διαμετακομιστή την περίοδο που η Κλίντον ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το ζήτημα που προέκυψε με τα ηλεκτρονικά μηνύματα βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, με τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να δέχεται επικρίσεις από ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το ένταλμα αυτό θα επιτρέψει στο FBI να εξετάσει τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να διαπιστώσει εάν σχετίζονται με την έρευνα που είχε προηγούμενα διεξάγει σχετικά με τη χρήση του ιδιωτικού διαμετακομιστή από την Κλίντον κατά την περίοδο 2009 έως το 2013.

Η διοίκηση του FBI δέχεται πιέσεις από τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να αποκαλύψει άμεσα λεπτομέρειες για τα αναφερόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα, με την προεκλογική εκστρατεία της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών να φοβάται ότι το ζήτημα που έχει προκύψει θα επισκιάσει τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Η σχετική αποκάλυψη για τα (νέα) ηλεκτρονικά μηνύματα έγινε σε επιστολή του Κόμεϊ που έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο Κογκρέσο, προκαλώντας την αντίδραση του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο οποίος σε επιστολή που απέστειλε χθες προς τον Κόμεϊ τον κατηγορεί για παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας (Hatch Act), η οποία απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακής κυβερνητικής θέσης προκειμένου να επηρεαστεί η εκλογική διαδικασία.

''Εκμετάλλευση'' της υπόθεσης από τον Τραμπ

Η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, εκμεταλλεύτηκε άμεσα τις νέες αποκαλύψεις γύρω από τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψηφίας των Δημοκρατικών. Οι κινήσεις του Τραμπ αποδεικνύουν ότι θα αξιοποιήσει την υπόθεση αυτή προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ότι η Κλίντον είναι “διεφθαρμένη,” αλλά και “πολιτικά αναξιόπιστη.”

“Έχουμε την άσκηση ενός υπέρτατου ελέγχου στη διαφθορά της Χίλαρι, κι αυτή είναι η δύναμη των εκλογών. Ο μόνος τρόπος που έχουμε να νικήσουμε τη διαφθορά είναι το δείξουμε με δεκάδες εκατομμύρια ψήφους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, οι καταγγελίες γυναικών που ισχυρίστηκαν ότι δέθηκαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τον Τραμπ βρίσκονταν στο επίκεντρο της κριτικής της προεκλογικής εκστρατείας δίνοντας το πολιτικό επιχείρημα στην Κλίντον να προσεγγίσει τις γυναίκες ψηφοφόρους.
Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών αναγκάζεται να περάσει σε θέση άμυνας κι ενώ απομένουν οκτώ ημέρες από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για την έρευνα του FBI, δηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον εντοπίστηκαν στη διάρκεια ξεχωριστής; έρευνας που διεξάγεται για το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Άντονι Ουάινερ, πρώην συζύγου της Χιούμα Αμπεντίν, βοηθού της Κλίντον.
Το FBI είχε ένταλμα για τη διεξαγωγή έρευνας στον φορητό υπολογιστή του Ουάιντερ, αλλά χρειάζονταν και ένταλμα για να ερευνηθούν ηλεκτρονικά μηνύματα που ενδεχομένως σχετίζονται με τη Χίλαρι Κλίντον και τη διαχείριση ηλεκτρονικών μηνυμάτων από ιδιωτικό διαμετακομιστή, την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών, των ΗΠΑ.