Σοκάρει η τακτική που ακολουθεί το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αποσύρεται από τη Μοσούλη, μπροστά στην επέλαση των αντιπάλων τους, καθώς αφήνουν πίσω τους παιχνίδια-βόμβες, που είναι πειρασμός για τα παιδιά.

Όπως λέει ο ταγματάρχης Ναουζάντ Καμίλ Χασάν, μηχανικός των κουρδικών δυνάμεων, οι τζιχαντιστές του ISIS χρησιμοποιούν λούτρινα ζωάκια και άλλα παιχνίδια ως νάρκες «επειδή γνωρίζουν ότι οι κούρδοι μαχητές πεσμεργκά δεν πρόκειται να τα αγγίξουν, ενώ αντίθετα τα παιδιά θα τρέξουν να τα πιάσουν στα χέρια τους». 

Η μονάδα του, όπως σημείωσε, περισυνέλεξε κι εξουδετέρωσε πάνω από 50 τόνους εκρηκτικών από περιοχές που ήλεγχαν μέχρι πρότινος οι σουνίτες εξτρεμιστές.

Ο ιρακινός στρατός κι οι πολιτοφυλακές, που συνεργάζονται μαζί του, προελαύνουν απελευθερώνοντας το ένα μετά το άλλο τα χωριά στην περιοχή της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Όμως η πανουργία των αντιπάλων τους αφήνει άφωνους: οι ύπουλοι ισλαμιστές εξτρεμιστές έχουν παγιδεύσει τα περάσματα με αυτοσχέδιες βόμβες, που προκαλούν ανατριχίλα κι αποκαλύπτουν την επινοητικότητα και τους πόρους που διαθέτει το «Ισλαμικό Κράτος» για να σπείρει τρόμο και θάνατο ακόμη κι όταν οι μαχητές του δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν τον ντόπιο πληθυσμό.

Στις περιοχές που η τρομοκρατική οργάνωση ελέγχει επί διάστημα ικανό, ώστε να φυτέψει παντού βόμβες, έχει δημιουργήσει ένα σκοτεινό, παράλληλο σύμπαν, όπου ακόμη και το πιο απίθανο αντικείμενο μετατρέπεται σε φονικό όργανο: ένα παιχνίδι, ένα τραπουλόχαρτο, ένα ρολόι χειρός χρησιμεύουν ως πυροκροτητές σχεδιασμένοι να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν όποιον σπεύσει από περιέργεια να τα πιάσει στα χέρια του.

Ένα λάστιχο ποτίσματος που κείτεται στη μέση του δρόμου είναι άλλο ένα παράδειγμα απλού, πλην «έξυπνου» πυροκροτητή. Μια σωρός λάσπης ή τούβλων κρύβει από κάτω μια οβίδα. Το πόμολο μιας πόρτας ενεργοποιεί έναν εκρηκτικό μηχανισμό...

Ο κούρδος ταγματάρχης συλλέγει όλα αυτά αντικείμενα ώστε να εκπαιδεύσει τους νεοσύλλεκτους αναφορικά με τις παγίδες που μπορεί να συναντήσουν στο πεδίο της μάχης ή στην αυλή ενός σπιτιού. Σε κάθε αποστολή η συλλογή του μεγαλώνει. Κι ο Χασάν φοβάται ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρις ότου οι τζιχαντιστές στερηθούν το χώρο και τους πόρους για να επινοούν νέους τρόπους να σπέρνουν το θάνατο. «Ούτε ζώα δεν μπορείς να τους αποκαλέσεις», λέει σηκώνοντας μ' έναν μορφασμό αηδίας το λούτρινο αρκουδάκι-βόμβα. «Αυτοί είναι χειρότεροι από ζώα...»