Η Κίνα και η Γαλλία θα πρέπει να υλοποιήσουν το πυρηνικό έργο του Hinkley Point C στη Βρετανία, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες, είπε ο  Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Το σχόλιο έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος επισκέπτεται την Κίνα.

Κινεζικές και γαλλικές εταιρίες υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Hinkley Point C κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Σι στη Βρετανία τον περασμένο Οκτώβριο.

«Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να υλοποιήσουν με τον προσήκοντα τρόπο το πυρηνικό έργο του Hinkley Point C και άλλα σημαντικά έργα και να επεκτείνουν τη συνεργασία στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στο χρηματοπιστωτικό τομέα προκειμένου να συνενώσουμε σε βάθος τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Σι. Συμπλήρωσε  πως η Κίνα και η Γαλλία θα πρέπει να εργαστούν για την προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και των αποτελεσμάτων της συνόδου της G20 στο Χανγκτζόου. Ο Σι τόνισε ότι η Κίνα ανέκαθεν έβλεπε τις σχέσεις της με την ΕΕ από τη σκοπιά της στρατηγικής και στηρίζει ένθερμα τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Κίνα ελπίζει ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει και να διευκολύνει τις συνέργειες της Πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, ένας δρόμος» και την αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος. Ο Ερό δήλωσε ότι η Γαλλία στηρίζει την Πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» και είναι πρόθυμη να ενδυναμώσει τις εμπορικές και επενδυτικές της σχέσεις με την Κίνα. Είπε ότι στόχος της Γαλλίας είναι να υλοποιηθεί όπως πρέπει το έργο του Hinkley Point C καθώς και να διερευνηθούν οι σχέσεις με την Κίνα μεταξύ άλλων στους τομείς της ιατρικής, της υγείας, της βιώσιμης ανάπτυξης, των αστικών κατασκευών και της εκπαίδευσης.

Ο Ερό εξέφρασε την επιθυμία να βελτιωθεί η συνεργασία με την Κίνα και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πιστεύοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να είναι αξιόπιστος εταίρος για την Κίνα.