current views are: 9

31 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση18:53

Χειμάρρα: Συγκέντρωση ομογενών για την απόφαση κατεδάφισης 19 σπιτιών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από ομογενείς, σήμερα στη Χειμάρρα της Αλβανίας, εναντία στην απόφασης της δημοτικής αρχής για την κατεδάφιση των σπιτιών 19 οικογενειών, που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στο πλαίσιο σχεδίου ανάπλασης του οικισμού.

Δημοσίευση 18:53’

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από ομογενείς, σήμερα στη Χειμάρρα της Αλβανίας, εναντία στην απόφασης της δημοτικής αρχής για την κατεδάφιση των σπιτιών 19 οικογενειών, που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στο πλαίσιο σχεδίου ανάπλασης του οικισμού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από ομογενείς, σήμερα στη Χειμάρρα της Αλβανίας, εναντία στην απόφαση της δημοτικής αρχής για την κατεδάφιση των σπιτιών 19 οικογενειών, που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στο πλαίσιο σχεδίου ανάπλασης του οικισμού.

Οι συγκεντρωμένοι ομογενείς έσκισαν συμβολικά τα ειδοποιητήρια, με τα οποία η δημοτική αρχή έδινε στις οικογένειες προθεσμία πέντε ημερών να αδειάσουν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια, ώστε αυτά να κατεδαφιστούν από συνεργεία της πολεοδομίας.

Δήλωσαν ακόμα πως όχι μόνο δεν θα παραδώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες αλλά δεν θα αποδεχθούν ούτε τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. 

Zήτησαν την ακύρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. 

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι στις 28 Οκτωβρίου ημέρα της Εθνικής Επετείου ο δήμαρχος Χειμάρρας κ. Γκόρος ” εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις”.

Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα όσα διαδραματίζονται και καλεί τις Αλβανικές Αρχές να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας.

“Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως” αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Καταλήγοντας το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας”.

 


σχετικα αρθρα