current views are: 9

1 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση08:14

Προκαλεί ο Ράμα: «Η Ακρόπολη σώθηκε χάρη στους Αλβανούς» – Κλήθηκε για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβειρα

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook, μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670, υποστηρίζοντας ότι η Ακρόπολη στέκεται ακόμη όρθια χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεώργιο Δούσμανη.

Δημοσίευση 08:14’

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook, μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670, υποστηρίζοντας ότι η Ακρόπολη στέκεται ακόμη όρθια χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεώργιο Δούσμανη.

Με πρωτοφανή προσβλητικό για την Ελλάδα τρόπο, ως γνήσιος εκφραστής του ανθελληνικού εθνικισμού που φουντώνει τα τελευταία χρόνια στα Τίρανα, αντέδρασε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρρα.

Ο Έντι Ράμα όχι μόνο με ειρωνικό και προσβλητικό τρόπο δηλώνει ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό, αλλά εγείρει και ένα ακόμη θέμα: ότι η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους, θέλοντας έτσι να στηρίξει την ακραία θεωρία του αλβανικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού ότι κάθε …Αρβανίτης είναι μέλος αλβανικής μειονότητας!

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook, μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670, υποστηρίζοντας ότι η Ακρόπολη στέκεται ακόμη όρθια χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεώργιο Δούσμανη, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.

 

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός») μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός», γράφει ο Έντι Ράμα στο Facebook. 

Αλβανικό ΥΠΕΞ: Κλήθηκε για εξηγήσεις η ελληνίδα πρέσβειρα 

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντά στην αναφορά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας».

Μάλιστα η αλβανική πλευρά σημειώνει ότι έχει κληθεί για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, ενώ τονίζει ότι η «Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».


σχετικα αρθρα