Η Τουρκία μπορεί να νομοθετήσει "περιορισμένη" επαναφορά της θανατικής ποινής, αν επιτευχθεί πολιτικός συμβιβασμός για το θέμα αυτό, είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει σεβασμό για την "κόκκινη γραμμή" της Ευρώπης, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Η δήλωση αυτή έγινε μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της σύλληψης δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, με την κατηγορία πως υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα. 

Ο Γιλντιρίμ,σε  ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο, είπε: "Αδελφέ, δεν μας νοιάζει η κόκκινη γραμμή σου. Είναι ο λαός που χαράσσει την κόκκινη γραμμή. Τι σημασία έχει η γραμμή σου". Η απάντηση αυτή ήταν προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε αναφέρθει, με δηλώσεις του, στη σύλληψη του διευθυντή της Cumhuriyet. Ο Σούλτς είχε σημειώσει πως οι συλλήψεις σημαδεύουν το πέρασμα "άλλης μιας κόκκινης γραμμής" κατά της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία. "Δεν έχουμε πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους ευρωπαίους φίλους μας. Αναφέρουν πάντα την ελευθερία του Τύπου στα βήματά μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας", είπε ο Γιλντιρίμ. 

Για το θέμα της θανατικής ποινής ο Γιλντιρίμ υποστήριξε πως η Τουρκία μπορεί να νομοθετήσει την "περιορισμένη" επαναφορά της θανατικής ποινής. Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η θανατική ποινή είναι ένα θέμα της συνταγματικής αλλαγής και απαιτεί συμβιβασμό. Δεν επεκτάθηκε για το τι είδους συμβιβασμός μπορεί να χρειάζεται. Είπε επίσης πως οποιοδήποτε μέτρο για τη θανατική ποινή δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά.

Να σημειωθεί πως μετά  το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μέρους των υποστηρικτών του Ερντογάν έχουν καλέσει σε επαναφορά της θανατικής ποινής.Ο Ερντογάν είχε πως θα την εγκρίνει εάν την  ψηφίσει το κοινοβούλιο

Η Τουρκία κατήργησε επίσημα τη θανατική ποινή το 2002 στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν την έχει εφαρμόσει από το 1984. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα μπορούσε να θέσει τέρμα στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ένωση.

Ο Γιλντιρίμ, είπε, επίσης, ότι η υποστήριξη της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης είναι σημαντική για την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας όσον αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα. Το AKP, είπε, κατέληξε στις αλλαγές που προτείνει –με τις οποίες θα εγκαθιδρυθεί εκτελεστική προεδρία– και είναι έτοιμο να υποβάλει το πακέτο (των συνταγματικών αλλαγών) στο κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ιδρυτής του AKP, επιδιώκει, γενικά, μεγαλύτερες εξουσίες. Οι επικριτές του φοβούνται πως με τις αλλαγές θα συγκεντρώσει ακόμα μεγαλύτερη εξουσία στα χέρια του.