Προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας έναντι της Χίλαρι Κλίντον παρουσιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Μάιο που ο δισεκατομμυριούχος παίρνει προβάδισμα στην έρευνα αυτή που πραγματοποιείται τακτικά από το ABC News και την Washington Post. Προηγείται της Κλίντον με 46% έναντι 45% στη δημοσκόπηση αυτή, που περιλαμβάνει τους τέσσερις κύριους υποψηφίους. Ωστόσο το προβάδισμά του βρίσκεται μέσα στο περιθώριο σφάλματος της έρευνας (3 ποσοστιαίες μονάδες).

Ο ενθουσιασμός για τη Δημοκρατική υποψήφια κατέρρευσε ιδιαίτερα μετά το σοκ που προκάλεσε την Παρασκευή η ανακίνηση της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της που είχαν περάσει από έναν ιδιωτικό διακομιστή όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (2009-2013), μετά την ανακάλυψη νέων μηνυμάτων που ανακοινώθηκε από το FBI, Το μερίδιο των «πολύ ενθουσιωδών» οπαδών της μειώθηκε από 52% στις 22 Οκτωβρίου σε 45% την Κυριακή.

Περισσότεροι από μισοί από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ (53%) δηλώνουν «πολύ ενθουσιώδεις», καταγράφοντας αύξηση κατά την ίδια περίοδο (ήταν 49% στις 22 Οκτωβρίου).υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο δισεκατομμυριούχος εξέφρασε στο Twitter την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα αυτό, διαβεβαιώνοντας πως η άνοδός του στις δημοσκοπήσεις υπήρχε πριν ακόμη ανοίξει και πάλι η υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

«Όσο αμφίρροπη κι αν είναι η εκλογή, οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία δεν αντανακλούν αναγκαστικά το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ο Μιτ Ρόμνεϊ προηγούνταν μια μονάδα του Μπαράκ Ομπάμα στα αποτελέσματα ανάλογων δημοσκοπήσεων το 2012», προειδοποιεί πάντως το Langer Research Associates.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών διατηρεί εντούτοις ένα προβάδισμα 2,5 μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων για τους τέσσερις υποψηφίους που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο Real Clear Politics.