Το δικό τους δράμα περιγράφουν μια ομάδα προσφύγων οι οποίοι καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν στην Ελλάδα προκειμένου να τους απελάσουν στην Τουρκία, πριν εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.

Πρόκειται για μια ομάδα Σύρων που εστάλησαν πίσω στην Τουρκία τον Οκτώβριο, είναι η πρώτη αυτού του είδους. Τα έγγραφα που παρουσίασαν οι Σύροι στη βρετανική εφημερίδα δείχνουν ότι αρχικά τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν αίτηση για άσυλο μετά από την άφιξή τους στην Ελλάδα στις 9 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδει ο Guardian οι Σύροι καταγγέλλουν ότι αξιωματούχοι από την ΕΕ και την Ελλάδα τους ξεγέλασαν προκειμένου να επιστρέψουν στην Τουρκία.

«Δεν ήξερα ότι επρόκειτο να απελαθώ στη Τουρκία», είπε στον Guardian ο Λαγουάντ Χαγί Μοχάμαντ, ένας 33χρονος από το Κομπάνι της Συρίας, που έφτασε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, όλα κάτω των πέντε ετών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, μετά την επιβίβαση τους στο  αεροπλάνο με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και των συνόρων οργανισμός της ΕΕ, Frontex, οι Σύριοι λένε ότι δεν τους δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες.