Δεν αποφυλακίζεται τελικά η Σαρμπάτ Γκουλά, η Αφγανή με τα πράσινα μάτια, που έγινε διάσημη παγκοσμίως όταν πόζαρε το 1984 στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic.

«Η αίτηση αποφυλάκισής της απορρίφθηκε από το δικαστήριο ανακοίνωσε ο δικηγόρος της 40χρονης πλέον Σαρμπάτ Γκουλά, Mubasher Nazar.

Πλέον οι υποστηρικτές της καλούν τον πρωθυπουργό του Αφγανιστάν Nawaz Sharif να παρέμβει σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχθεί η αποφυλάκισή της. 

Υπενθυμίζεται ότι η Γκουλά συνελήφθη στο Πακιστάν, καθώς είχε στην κατοχή της πλαστά έγγραφα, έπειτα από μια έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από την Ομοσπονδιακή Αρχή Ερευνών του Πακιστάν (FIA) στην Πεσαβάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνκουα στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Η εκπληκτική φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκούλα, όπου δέσποζαν τα μεγάλα πράσινα μάτια της τα οποία έρχονταν σε αντίθεση με την κόκκινη μαντίλα της, είχε τραβηχθεί σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν από τον Αμερικανό φωτογράφο Στιβ Μακάρι.

Το συγκεκριμένο εξώφυλλο είναι μεταξύ των γνωστότερων στην ιστορία του περιοδικού Τύπου των ΗΠΑ και είχε αναδείξει την έφηβη τότε κοπέλα σε σύμβολο του λαού του Αφγανιστάν, που εκείνη την εποχή βρισκόταν υπό την σοβιετική κατοχή.