current views are: 9

2 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:32

Ντέρμπι στο παρά πέντε των αμερικανικών εκλογών δείχνει δημοσκόπηση – 46% ο Τράμπ, 45% η Κλίντον

Μάχη στήθος με στήθος δείχνει μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγα 24ωρα πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι.

Δημοσίευση 18:32’

Μάχη στήθος με στήθος δείχνει μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγα 24ωρα πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι.

Μάχη στήθος με στήθος δείχνει μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγα 24ωρα πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Χίλαρι Κλίντον και ΝτόναλντΤραμπ εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι, σε δημοσκόπηση που έγινε για το ABC News και την Washington Post: 46% Τραμπ – 45 Κλίντον. Το προβάδισμά αυτό βρίσκεται μέσα στο περιθώριο σφάλματος της έρευνας (3 ποσοστιαίες μονάδες).

Φαίνεται, λίγο πριν τις κάλπες, πως οι προεδρικές εκλογές θα είναι ντέρμπι, αφού το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον δεν θεωρείται, πια δεδομένο.Τα γεγονότα που έχουν παίξει ρόλο στην αλλαγή της κατάστασης αφορούν και τους δύο υποψήφιους.

Από τη μια ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για τις σχέσεις και τη στήριξη από την Κου Κλουξ Κλαν, αλλά και για φορολογικά θέματα, ήδη από την αρχή της προεκλογικής περιόδου. Σε όσα κατηγορείται ο Τραμπ προστέθηκε και η περίπτωση να έχει χρησιμοποιήσει αμφίβολες μεθόδους, τη δεκαετία του 90, για να γλιτώσει να φορολογηθεί.

Από την άλλη μεριά υπάρχει μεγάλος θόρυβος στις ΗΠΑ για τα μέιλ της Χίλαρι Κλίντον, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Το θέμα έχει ανακινήσει πάλι το  FBI.

Τα μέιλ φαίνεται πως θα παίξουν ρόλο στην τελική ευθεία, αν προστεθεί πως υπάρχει και το θέμα της αποκάλυψης των Wikileaks ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε εσωτερική πληροφόρηση (από δημοσιογράφο) για τις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των τηλεμαχιών. Να σημειωθεί, επίσης, πως στις ΗΠΑ κυκλοφορεί ένα βίντεο που διχάζει. Ορισμένοι πιστεύουν πως αποδεικνύει νοθεία υπέρ των δημοκρατικών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Χίλαρι Κλίντον είναι για πρώτη φορά πίσω από τον Τραμπ στο χαρακτηρισμό  “ειλικρινής” και “αξιόπιστος”. Για πολλούς αυτό είναι δείγμα για μεγαλύτερη πτώση της δημοφιλίας της επόμενες μέρες.

Επιπλέον, σε σχέση με την τα μέιλ  έξι στους δέκα ψηφοφόρους  δεν εγκρίνουν τον τρόπο που η Χίλαρι Κλίντον χειρίστηκε την υπόθεση.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύει ότι η Κλίντον θα κερδίσει στις εκλογές είναι ακόμα μεγαλύτερο από εκείνων που εκτιμούν πως ο Τραμπ θα είναι νικητής. Συγκεκριμένα, 55% πιστεύουν πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι η νικήτρια.  Τέλος, σε δημοσκόπηση για το δίκτυο CNN στη Φλόριντα, φαίνεται να επικρατεί η Χίλαρι Κλίντον με μικρή διαφορά από τον Τραμπ (49%  με 47%).

 


σχετικα αρθρα