Η Μαρτίν Ομπρί εισήλθε σήμερα, όπως αναμενόταν, στην κούρσα για την διεκδίκηση του χρίσματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας (PS) εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, καθώς η ηγεσία του καλείται να επανεξετάσει το ‘σχέδιο μάχης’ γι' αυτές μετά την απώλεια του ισχυρότερου υποψηφίου του. Η Ομπρί, η πρώην υπουργός Εργασίας η οποία πιστώθηκε την καθιέρωση του 35ώρου, ανακοίνωσε σε υποστηρικτές της στη Λίλ, πόλη της οποίας είναι δήμαρχος, ότι στόχος της είναι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας και ταυτόχρονα να προστατεύσει τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Η Ομπρί αναμένεται να αναμετρηθεί με τον πρώην αρχηγό του κόμματος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σε μια διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, έξι μήνες πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Τόσο η Ομπρί όσο και ο Ολάντ θεωρούνται εκπρόσωποι της παλιάς γαλλικής κεντροαριστεράς, αντίθετα με τον κεντρώο πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος θεωρείτο η μεγάλη ελπίδα του κόμματος εν όψει της μάχης του 2012 ως τη σύλληψή του τον Μάιο στη Νέα Υόρκη, όπου αντιμετωπίζει δίωξη για την απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας ξενοδοχείου.

Στην ομιλία με την οποία εξήγγειλε την υποψήφιά της η Ομπρί επιτέθηκε στο συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο απεχθάνονται πολλοί ψηφοφόροι, τόσο για το πολιτικό του στιλ όσο και για το ότι πέρασε μέτρα για την μείωση της φορολογίας για τους πλούσιους.

«Η πραγματικότητα είναι ότι (ο Σαρκοζί) εφαρμόζει άδικες πολιτικές που ευνοούν αποκλειστικά τους πιο προνομιούχους. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό», τόνισε η Ομπρί.

Ο Σαρκοζί βρίσκεται μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης στις περισσότερες δημοσκοπήσεις και η δημοτικότητά του έχει βαλτώσει περίπου στο 30%. Οι Σοσιαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να επανακάμψουν στην εξουσία μετά τις τρεις εκλογικές ήττες που υπέστησαν.

Αν και η απροσδόκητη έξοδος του Στρος-Καν από την κούρσα προκάλεσε αναταραχή στην κεντροαριστερά, έδωσε μόλις μερικές μονάδες στο Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις, με τον Ολάντ να εμφανίζεται ως ο νέος υποψήφιος που συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό.

Ο Σαρκοζί αποπειράθηκε χθες να προκαταλάβει την κοινή γνώμη εν όψει της σημερινής ομιλίας της Ομπρί, λέγοντας ότι οι ιδέες της κεντροαριστεράς, όπως η ακύρωση των μέτρων για την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και η κατάργηση της θέσμισης επιτρεπόμενου ορίου για το έλλειμμα στο γαλλικό Σύνταγμα ενδέχεται να οδηγήσουν το επίπεδο του χρέους της χώρας να «εκραγεί».

Ο Σοσιαλιστής βουλευτής Πιερ Μοσκοβισί, από τους ομοϊδεάτες του Στρος-Καν, προειδοποίησε παράλληλα ότι η κεντροαριστερά δεν πρέπει να συνδεθεί με την διόγκωση του χρέους. «Εάν (η κεντροαριστερά) κερδίσει τις εκλογές του χρόνου πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Γαλλίας για τα δημοσιονομικά», δήλωσε στην εφημερίδα Les Echos.