Να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου για το προσφυγικό, ζητώντας την απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες απειλεί εκ νέου η Άγκυρα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuericher Zeitung (NZZ) προειδοποίησε ότι αν δεν έρθει άμεσα απάντηση από την ΕΕ για το θέμα της βίζας η Τουρκία θα καταγγείλει τη συμφωνία.

«Τηρούμε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένουμε ότι θα πράξει το ίδιο και η Ευρώπη. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα αναστείλουμε τη συμφωνία μας με την Ε.Ε. στο θέμα αυτό» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενώ στο ερώτημα πότε θα συμβεί απάντησε : «Δεν θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους. Είχαμε πει αρχικά στα τέλη Οκτωβρίου».

«Η υπομονή μας εξαντλείται. Αναμένουμε μια απάντηση (της Ε.Ε) αυτές τις μέρες. Εάν δεν έλθει, θα καταγγείλουμε τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε επίσης ότι «τα τελευταία 14 χρόνια αλλάξαμε πολλά κατόπιν συστάσεων της Ε.Ε. Εάν όμως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύσουν τους αντιτροκρατικούς τους νόμους και η Τουρκία ενθαρρυνθεί να αποδυναμώσει του δικούς της, τότε ο λαός μας θα το εκλάβει ως αποδυνάμωση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο Τσαβούσογλου απορρίπτει επίσης έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό και θεωρεί ότι έχουν γίνει ήδη υποχωρήσεις σε πολλά θέματα και στο θέμα της τρομοκρατίας δεν βλέπει καμιά άλλη δυνατότητα: «Στο θέμα αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά παραχώρηση στην E.E. Oι Ευρωπαίοι δεν έζησαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν πολεμούν κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, του Ισλαμικού Κράτους, PKK, και του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Ευρώπη αντί να δίνει μαθήματα στην Τουρκία θα έπρεπε να λάβει μέτρα κατά των ρατσιστικών κινημάτων, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και της Ισλαμοφοβίας», είπε.

Η νέα αυτή δήλωση έρχεται ενώ στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομάρ Τσελίκ, ο οποίος χθες το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με βασικό θέμα το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.