Ο ιρακινός στρατός εδραιώνεται, πλέον, σε περιοχές της Μοσούλης την ίδια στιγμή που οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, έχει δραπετεύσει από την πόλη. 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στις απελευθερωμένες περιοχές είναι οι γιορτές με συμβολικές πράξεις,όπως το ξύρισμα των ανδρών και το πέταγμα του νικάμπ.Το Ισλαμικό Κράτος υποχρεώνε τις γυναίκες να φορούν νικάμπ και τους άντρες να είναι αξύριστοι. 

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που καταγράφει τη στιγμή όπου ένας στρατιώτης από τους Κούρδους της Πεσμεργκά πλησιάζει ένα κοριτσάκι, το κρατάει στην αγκαλιά του κι εκείνο βγάζει το νικάμπ που φοράει. Αμέσως μετά οι φωτογραφίες από τους άνδρες στην περιοχή μετά την απελευθέρωση της περιοχή Γκογκιάλι 

Στο μεταξύ,η Ομοσπονδιακή Αστυνομία είναι σήμερα μόλις 16 χιλιόμετρα μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο της Μοσούλης. όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ραέντ Σακέρ Τζοουντάτ, είπε. Παράλληλα, οι σιίτες πολιτοφύλακες ανακοίνωσαν πως ότι απέκοψαν την οδική σύνδεση ανάμεσα στη Μοσούλη και στη Ράκα, τις δύο πόλεις που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Να σημειωθεί πως ζητούν να απομακρυνθούν από την πόλη τα 600.000 παιδιά που εκτιμάται ότι ζουν εκεί.

Ο ιρακινός στρατός, που προχθές κατέλαβε την περιοχή Γκογκτζαλί στα ανατολικά περίχωρα της Μοσούλης, ανακοίνωσε ότι οι άνδρες του ελέγχουν ένα προς ένα τα σπίτια και ότι στη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών σκότωσαν οκτώ τζιχαντιστές. Ο διεθνής συνασπισμός έχει ήδη μπει στις ανατολικές γειτονιές της Μοσούλης, φτιάχνοντας ζώνες ασφαλείας.

Μήνυμα του αρχηγού του ISIS

Ο αρχηγός των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, έστειλε μήνυμα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το Ισλαμικό Κράτος θα νικήσει. Ήταν το πρώτο μήνυμα του από τότε που  οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Aκούγεται μια φωνή –η οποία αποδίδεται στον αλ Μπαγκντάντι– να καλεί τους μαχητές του ΙΚ να μην «υποχωρήσουν».

«Αυτός (..) ο ολοκληρωτικός πόλεμος και η μεγάλη τζιχάντ που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος σήμερα απλώς ενδυναμώνει την βαθιά πίστη μας, Θεού θέλοντος, και τη βεβαιότητά μας ότι όλο αυτό αποτελεί προανάκρουσμα για τη νίκη», ανέφερε στο μήνυμα του . 

Κάλεσε τους οπαδούς του να κάνουν επιθέσεις μέσα στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβία.Οι πρόσφυγες από τη Μοσούλη που έχουν φτάσει στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, ξεπέρασαν τους 40.000.