Πάνω από 22.000 σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί στην κεντρική Ιταλία από την 24η Αυγούστου μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό ινστιτούτο γεωφυσικής και ηφαιστειολογίας. Μετά την 30ή Οκτωβρίου οι δονήσεις ξεπέρασαν τις 2.200.

Μόνον σήμερα από τις 09.00 οι δονήσεις με ισχύ μεγαλύτερη των 4 βαθμών ανήλθαν σε είκοσι ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας καταγράφηκαν 70 με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 4,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera δέκα χιλιάδες άνθρωποι, στην περιοχή που έπληξε ο Εγκέλαδος, συνεχίζουν να κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Η κυβέρνηση τώρα συζητά για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας με τον ιταλό υπουργό Yποδομών Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο να σημειώνει ότι απαιτούνται μεγάλα ποσά, διότι τα τελευταία είκοσι χρόνια δαπανήθηκαν λίγα χρήματα.

Λίγο αργότερα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σημείωσε ότι «η Ιταλία δεν είναι η Ωραία Κοιμωμένη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πως «έστω και αν χρειαστεί να ξοδευτούν σημαντικά χρηματικά ποσά, αυτό πρέπει να γίνει, διότι στις πανέμορφες αυτές περιοχές, πρέπει να επιστρέψουν και πάλι οι κάτοικοι και η ζωή».

Αναφερόμενος στις δημόσιες δαπάνες, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να καταρρέουν σχολεία στην Ιταλία εξαιτίας των κανόνων (του ευρωπαϊκού συμφώνου) σταθερότητας».

Στο μεταξύ σοκάρουν οι εκτιμήσεις του Εθνικού Συμβούλιο Ερευνών (CNR) σύμφωνα με τις οποίες ο σεισμός της περασμένης Κυριακής είχε ως αποτέλεσμα να μετατοπιστεί το επίπεδο του εδάφους κατά τόπους έως και 70 εκατοστά προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Βάσει δορυφορικών φωτογραφιών, ερευνητές του CNR και του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) ανακάλυψαν πως η παραμόρφωση του γήινου φλοιού σ' αυτή την ορεινή περιοχή εκτείνεται σε 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στην περιφέρεια του Καστελούτσο, κοντά στη Νόρτσια, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του CNR.