Σε διάψευση των κατηγοριών περί βασανισμού μεταναστών στην Ιταλία, που έκανε μέσω έκθεσής της η Διεθνής Αμνηστία προχώρησε η ιταλική αστυνομία.

«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιούνται βίαιες μέθοδοι έναντι των μεταναστών, είτε κατά τη διαδικασία ταυτοποίησής τους είτε κατά τον επαναπατρισμό τους», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας Φράνκο Γκαμπριέλι.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, διευκρίνισε από την πλευρά της ότι στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ), ή hotspots, όπου μεταφέρονται και ταυτοποιούνται οι μετανάστες που φθάνουν στην ιταλική επικράτεια, γίνονται «μόνιμα επισκέψεις από ομάδες της (αντιπροσωπείας της) Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλία για να ελέγχονται οι διαδικασίες μεταχείρισης των μεταναστών».

Επιπλέον, προστίθεται στην ανακοίνωση, αντιπροσωπεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκε πρόσφατα δύο ΚΕΠΥ, στο Ποτσάλο της Σικελίας και στον Τάραντα, στον νότο, και κατόπιν εξέφερε «θετική γνώμη» για τον τρόπο που δρουν οι ιταλικές αρχές.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα ότι ιταλοί αστυνομικοί καταφεύγουν στη χρήση πρακτικών «που ισοδυναμούν με βασανιστήρια», για να λαμβάνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των μεταναστών, ενώ επιρρίπτει μέρος της ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε πολλές από τις 24 μαρτυρίες για την κακομεταχείριση των μεταναστών που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία, στελέχη της οποίας πήραν συνολικά 170 συνεντεύξεις, γίνεται λόγος για ξυλοδαρμούς, ακόμη και με τη χρήση γκλομπ που προκαλούν ηλεκτροσόκ, σεξουαλική βία κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη δική της πλευρά επισήμανε ότι τα ΚΕΠΥ είναι νόμιμα και σε αυτά γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ και οργανώσεις αρωγής επί του πεδίου δεν έχουν κάνει καμιά καταγγελία για τέτοια περιστατικά.

«Κάθε μορφή βίας ή παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι απαράδεκτη και αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε καταγγελία σοβαρά. Θα επικοινωνήσουμε με τις ιταλικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι βάσιμος», επισήμανε μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.