ΔΙΕΘΝΗ

Σε μουσείο μετατράπηκε το παλάτι του Σαντάμ (Φωτό)

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2016, 09:41 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2016, 09:41
Σε μουσείο μετατράπηκε το παλάτι του Σαντάμ (Φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp

 Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου μουσείου στο Ιράκ έπειτα από είκοσι χρόνια, το οποίο στεγάστηκε στο πρώην παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν, το Lakeside Palace.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Ιράκ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας για τις σφοδρές μάχες που γίνονται στη Μοσούλη. Όμως, στα ανατολικά, στην πόλη της Βασόρας αναδεικνύεται ένα άλλο, ξεχασμένο προφίλ της χώρας, αυτό του πολιτισμού.

Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου μουσείου στη χώρα έπειτα από είκοσι χρόνια, το οποίο στεγάστηκε στο πρώην παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν, το Lakeside Palace.

Ο Καχτάν αλ-Ομπέντ, διευθυντής του «Basra Museum», υποστηρίζει πως επέλεξε επίτηδες την τοποθεσία, καθώς ήθελε να «μετατρέψει τη δικτατορία και την τυραννία σε πολιτισμό και ανθρωπιά». 

Το Μουσείο που άνοιξε στις 26 Σεπτεμβρίου αποτελεί το αποτέλεσμα ενός οχταετούς πρότζεκτ, που στόχο έχει να πει την ιστορία του Nότιου Ιράκ και να συμβάλλει στην πολιτισμική αναγέννηση της Βασόρας.

Οι χορηγίες είναι προς το παρόν περιορισμένες και έτσι έχει ανοίξει μόνο ένα τμήμα του Μουσείου, που φιλοξενεί θησαυρούς με 2.000 έτη ιστορίας.

Επιπλέον, εκτίθενται νομίσματα και κεραμικά από τη Βασόρα. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα ανοίξουν ακόμη τρεις εκθέσεις που θα περιλαμβάνουν 3.500-4.000 αντικείμενα από τη Βαβυλωνική, Ασσυριακή, Σουμεριακή και Ισλαμική Περίοδο».

Ο διευθυντής ελπίζει πως το Μουσείο θα βοηθήσει τους Ιρακινούς να κατανοήσουν την ιστορία τους και να δείξουν στον κόσμο μια διαφορετική εικόνα του Ιράκ και σημειώνει χαρακτηριστικά:

Εξαιτίας των πολέμων που υποφέρουμε από το 1980, ο κόσμος ασχολείται με την κακή πλευρά της χώρας και ο Τύπος δεν δείχνει την ιστορία