Στην επιβίωση ή μη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της DW, τονίζοντας ότι όλο και πληθαίνουν οι φωνές που επισημαίνουν κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ''η απειλή διά στόματος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ήταν σαφής. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε χθεσινή του συνέντευξη στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung, έκανε λόγο για κατάρρευση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό έως το τέλος του χρόνου εάν δεν καταργηθεί η βίζα για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Μια απειλή που έρχεται αμέσως μετά την ανοιχτή κριτική της γερμανίδας καγκελαρίου για τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε καταβάλει καθοριστική προσπάθεια για την επίτευξη της προσφυγικής συμφωνίας τον περασμένο Μάρτιο''.

Σύμφωνα με τον Χριστιανοδημοκράτη επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, οι απειλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου υπηρετούν συγκεκριμένη στρατηγική. Όπως επισημαίνει, «πιστεύω ότι θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τη συζήτηση που διεξάγουμε τώρα στην Ευρώπη εξαιτίας των ανακοινώσεων για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία».

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεση να διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία στη βουλή. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες επικρίνουν και τις συλλήψεις δημοσιογράφων, πολιτικών της αντιπολίτευσης και επικριτών της κυβέρνησης, καθώς και τις μαζικές απολύσεις τούρκων δημοσίων υπαλλήλων, δικαστών και εισαγγελέων.

Στο άρθρο τονίζεται, επίσης, ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν βασικό εμπόδιο στην κατάργηση της βίζας.

«Αγκάθι» για την Ευρώπη είναι και ο τουρκικός αντιτρομοκρατικός νόμος, που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία, παρατηρεί η πράσινη ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς και τονίζει: «Η απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον η Τουρκία διευθετήσει το ζήτημα των αντιτρομοκρατικών νόμων».