Επιχείρηση εκκένωσης ενός καταυλισμού περίπου 4.000 μεταναστών στο βορειοανατολικό Παρίσι, όπου είχαν βρει καταφύγιο μετά το κλείσιμο της λεγόμενης «ζούγκλας» του Καλαί χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησε σήμερα η γαλλική αστυνομία.

Με το πρώτο φως της ημέρας περίπου 600 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο βορειοανατολικό Παρίσι, έπειτα από την τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας που σημειώθηκε στο ίδιο σημείο τη Δευτέρα, όταν αξιωματικοί πραγματοποίησαν ελέγχους ταυτοτήτων.

Οι μετανάστες θα μετακινούνταν σε γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις προτού μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής διαμονής, ενόψει της εξέτασης των αιτήσεών τους για άσυλο.

Αξιωματούχος δήλωσε πως η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και πως 3.852 μετανάστες απομακρύνθηκαν από το σημείο, και ένας άλλος είπε πως η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς προβλήματα.

Ο αριθμός των μεταναστών που κοιμούνται πρόχειρα σε αντίσκηνα και αυτοσχέδια καταλύματα κοντά στον σταθμό Σταλινγκράντ του μετρό είχε μειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στους 3.000-4.000, δήλωσε η υπουργός Οικισμού Εμανουέλ Κοσέ.

Μερικά από τα πρώτα λεωφορεία αναχώρησαν εν μέσω ζητωκραυγών, χειροκροτημάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κραυγών αλληλεγγύης με τους μετανάστες από περαστικούς.

Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό δήλωσε πως οι αρχές του Παρισιού θα στεγάσουν πολλές εκατοντάδες ευάλωτες γυναίκες και παιδιά καθώς δύο προσωρινοί καταυλισμοί κατασκευάζονται στα περίχωρα της πόλης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ τουλάχιστον οκτώ στους δέκα μετανάστες του Καλαί αναμένεται να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο.

Οι μετανάστες του Καλαί είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό ως προς το ποιος θα τους φροντίσει με τις διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία να έχουν κλιμακωθεί.