Υγρός τάφος για περισσότερους από 4.000 ανθρώπους στο ταξίδι προς την Ευρώπη έγινε η Μεσόγειος σύμφωνα από την αρχή του έτους σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 4.220 νεκροί μετανάστες και πρόσφυγες, περίπου 725 περισσότεροι σε σχέση με τους θανάτους που καταγράφηκαν στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η νέα αύξηση του αριθμού τους είναι αποτέλεσμα του ναυαγίου δύο σκαφών με μετανάστες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στα ανοιχτά της Λιβύης, όπου εκτιμάται ότι 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, οι περισσότεροι θάνατοι (3.743) καταγράφηκαν στο πέρασμα της κεντρικής Μεσογείου που συνδέει τη Βόρεια Αφρική με την Ιταλία. Άλλοι 415 χάθηκαν στο πέρασμα της ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ 62 πνίγηκαν διασχίζοντας τη δυτική Μεσόγειο.

Ενώ ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα από τις αρχές του έτους ξεπερνά κάθε προηγούμενο, ο αριθμός των αφίξεων στην Ευρώπη δια των θαλασσίων οδών είναι χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, περίπου 335.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές δια θαλάσσης φέτος, συγκριτικά με τις 729.000 αφίξεις που είχαν καταγραφεί κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015.