current views are: 6

4 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:44

Τουρκία: Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Μετά τις συλλήψεις βουλευτών του HDP υπάρχουν αντιδράσεις διεθνώς και Κούρδοι διαδηλώνουν στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Δημοσίευση 16:44’

Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Μετά τις συλλήψεις βουλευτών του HDP υπάρχουν αντιδράσεις διεθνώς και Κούρδοι διαδηλώνουν στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς κατηγορείται για  “σύσταση οργάνωσης για εγκληματικές πράξεις”,  “διάπραξη εγκλήματος εν ονόματι της οργάνωσης”, “προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης”, “εξύβριση του Προέδρου της Δημοκρατίας” και ως “μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης”. 

Υπενθυμίζουμε πως συνελήφθησαν βουλευτές του HDΡ και υπάρχουν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ενώ Κούρδοι διαδηλώνουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. 

Στην επιχείρηση που ξεκίνησε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με εντολές προσαγωγής 15 στελεχών του κουρδικού κόμματος HDP, ο δικαστής διέταξε την προφυλάκιση του προέδρου του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και της συμπροέδρου Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και άλλων τεσσάρων βουλευτών του κόμματος. Τρεις από τους υπόλοιπους προσαχθέντες βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Η διαδικασία για τους υπόλοιπους βουλευτές του κουρδικού κόμματος είναι σε εξέλιξη ενώ δύο βουλευτές για τους οποίους εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Όταν το κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έφτασε στο σπίτι του, ο Ντεμιρτάς δεν τους άνοιξε την πόρτα. Έσπευσαν έξω από το σπίτι οι δικηγόροι του και στελέχη του κόμματος. Μετά από ώρα αντίστασης η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή του Ντεμιρτάς.

Σε βάρος των στελεχών του κόμματος είχε εκδοθεί ένταλμα συλληψης από τον εισαγγελέα επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν ενώ είχαν κληθεί από τον εισαγγελέα. Πρέπει να σημειωθεί ότι με τροποποίηση του συντάγματος που είχε περάσει από την Βουλή τον Μάιο είχε αποφασιστεί η άρση της ασυλίας των βουλευτών του κόμματος.

Προβλήματα πρόσβασης στο διαδίκτυο

Μετά από μηνύματα που άρχισαν να στέλνουν στο τουίτερ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα των προσαγωγών, άρχισαν να παρατηρούνται έντονα προβλήματα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για πολλές ώρες οι αρμόδιες υπηρεσίες απαντούσαν στα παράπονα των συνδρομητών λέγοντας ότι υπήρχε προσωρινό πρόβλημα στις παροχές. Πολύ αργότερα και αφού τα προβλήματα πρόσβασης αποκαταστάθηκαν, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η επιβράδυνση του διαδικτύου είναι μέτρο ασφαλείας που λαμβάνεται παροδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 


σχετικα αρθρα