current views are: 9

4 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:29

Ινδονησία: Ένας νεκρός και 12 τραυματίες έξω από το προεδρικό μέγαρο

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις αστυνομίας – ισλαμιστών, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, έξω από το προεδρικό μέγαρο. 

Δημοσίευση 17:29’

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις αστυνομίας – ισλαμιστών, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, έξω από το προεδρικό μέγαρο. 

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, έξω από το προεδρικό μέγαρο. Δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές διαδήλωναν, ζητώντας την παραίτηση του χριστιανού κυβερνήτη της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, τον οποίο κατηγορούν για “βλασφημία”.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκε. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν πέτρες, ξύλα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ αστυνομικοί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Άβι Σετιγιόνο. Τραυματίστηκαν επίσης και τέσσερις διαδηλωτές.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσει τη συγκέντρωση, έξω από το προεδρικό μέγαρο. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες και από μια πυρκαγιά κοντά στο γειτονικό Εθνικό Μουσείο της Ινδονησίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ορισμένοι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές πυρπόλησαν δύο αστυνομικά οχήματα.

Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο και το δημαρχείο της πόλης, αφού ολοκληρώθηκε η ειρηνική διαδήλωση του Μετώπου Υπερασπιστών του Ισλάμ (FPI). Η οργάνωση αυτή κατηγορεί τον κυβερνήτη της Τζακάρτας, τον “Αχόκ” Μπασούκι Τζαχάτζα Πουρνάμα, ο οποίος είναι χριστιανός κινεζικής καταγωγής, για προσβολή του Ισλάμ.

“Λέμε στους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και κάποιοι έφυγαν, ιδίως αφού ρίξαμε δακρυγόνα, όμως άλλοι αρνούνται να φύγουν” δήλωσε νωρίτερα ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Μπόι Ράφλι Άμαρ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, περίπου 50.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας μετά την προσευχή της Παρασκευής. Οι περισσότεροι από αυτούς αποχώρησαν ειρηνικά όταν ολοκληρώθηκε η διαδήλωση, όμως αφού έπεσε το σκοτάδι αρκετές χιλιάδες που είχαν απομείνει τα έβαλαν με τους αστυνομικούς.

Ο κυβερνήτης κατηγορείται για βλασφημία λόγω μιας δήλωσης που είχε κάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είχε δηλώσει ότι είναι λανθασμένη η ερμηνεία που δίνουν ορισμένοι ουλεμάδες (μουσουλμάνοι θεολόγοι) για μια σούρα του Κορανίου. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, ένας μουσουλμάνος θα πρέπει να ψηφίζει και να εκλέγει μόνο μουσουλμάνους ηγέτες. Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν ο κυβερνήτης ζήτησε δημοσίως συγγνώμη αλλά αυτό δεν κατεύνασε την οργή ορισμένων φονταμενταλιστικών οργανώσεων, όπως της FPI.

 

 

 


σχετικα αρθρα