Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν σήμερα την προφυλάκιση εννέα δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Η αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα τον διευθυντή και 12 ακόμη στελέχη και δημοσιογράφους της Cumhuriyet με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού, ο αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο σκιτσογράφος Μούσα Καρτ.

Δύο από τους συλληφθέντες, ο επικεφαλής λογιστηρίου της εφημερίδας και ο πρώην επικεφαλής λογιστηρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δύο άλλοι, οι αρθρογράφοι Χικμέτ Τσετινκάγια και Αϊντίν Ενγκίν αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με το Dogan. Mε το που αποφυλακίστηκαν πήγαν αμέσως στους συναδέλφους τους που έχουν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση μπροστά στην εφημερίδα όπου τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Ο αρθρογράφος Αϊντίν Ενγκίν στην είσοδο της εφημερίδας δήλωσε τα εξής:

«Εννές συνάδελφοι μας είναι μέσα. Θα προφυλακιστούν. Εγώ είμαι σεσημασμένος υπόδικος δημοσιογράφος.(ο Aydın Engin είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σαν δημοσιογράφος και μετά το πραξικόπημα του 1980. Αναγκάστηκε να ζήσει για 12 χρόνια στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας και επεστρεψε στην Τουρκία το 1991 επωφελούμενος απο μερική αμνηστία εκτίωντας μικρή διάσκειας φυλάκιση πριν επιστρέψει στην δημοσιογραφία). Θα σας πω τι είπε ο Μουράτ Σαμπουντζού. «Σκύβουμε με σεβασμό μπροστά στο λαό και τους αναγνώστες μας. Αλλά σε κανέναν άλλον». Κι έτσι έγινε».

Ο προηγούμενος διευθυντής της Cumhuriyet, ο Τζαν Ντουντάρ, φυλακίστηκε πέρυσι, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση κρατικών απορρήτων που αφορούσαν την υποστήριξη Σύρων ανταρτών από την Τουρκία. Η υπόθεση προκάλεσε επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις που ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο μιας έρευνας για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» σε σχέση με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, κατηγορούμενου ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, και με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), είχε διευκρινίσει τη Δευτέρα η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.

Αντιδρώντας στις συλλήψεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε σχολιάσει ότι σηματοδοτούν το πέρασμα «άλλης μιας κόκκινης γραμμής» κατά της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

Μετά τις συλλήψεις η Cumhuriyet δεσμεύθηκε να πολεμήσει «ως το τέλος», σε μια χώρα όπου ο Τύπος γίνεται συστηματικά στόχος των διώξεων που διεξάγονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Δεκαπέντε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτορεία ειδήσεων, τα περισσότερα με έδρα στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν κλείσει.