Αποφασισμένη να τηρήσει «απαράλλαχτο» το χρονοδιάγραμμα του Brexit, παρά την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου προτού αρχίσει τις διαδικασίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε, η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι «το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 παραμένει απαράλλαχτο», με καταληκτική ημερομηνία να έχει τεθεί το τέλος Μαρτίου 2017, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου επέφερε ένα πλήγμα στη βρετανική κυβέρνηση την Πέμπτη με την απόφασή του ότι οι βουλευτές θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους για να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η βρετανική κυβέρνηση αμέσως ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί σχετικά στις αρχές Δεκεμβρίου. Η Μέι διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η κυβέρνησή της διαθέτει «ισχυρά νομικά επιχειρήματα» να παρουσιάσει.

Από το Βερολίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να υποτιμήσει τις επιπτώσεις της απόφασης του Ανώτερου Δικαστηρίου, διαβεβαιώνοντας τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ότι «δεν πρόκειται παρά για ένα βήμα στη δικαστική διαδικασία», αλλά και για το γεγονός ότι «η θέληση του βρετανικού λαού εκφράστηκε ξεκάθαρα».