Σοκαρισμένος για τις δηλώσεις του γερμανού αντιπροέδρου της Κομισιόν αρμόδιου για τον προϋπολογισμό και επιτρόπου ψηφιακής οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ κατά Κινέζων, ομοφυλόφιλων και γαλλόφωνων Βέλγων δηλώνει με ...ολίγη καθυστέρηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Soir ο Γιούνκερ σχολίασε τον χαρακτηρισμό «σχιστομάτηδες» του Έτινγκερ για τους Κινέζους, τον αστεϊσμό του για τον «υποχρεωτικό γάμο των ομοφυλόφιλων» και τις επικρίσεις του για την αρχική απόφαση της Βαλονίας να μπλοκάρει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (Ceta) λέγοντας ότι «σοκαρίστηκε».

«Ένας Επίτροπος δεν μπορεί να έχει τέτοιες απόψεις. Του είπε ότι έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από εκείνους που αισθάνθηκαν ότι στοχοποιήθηκαν» είπε ο Γιούνκερ.

Ο Έτινγκερ ζήτησε συγγνώμη την Πέμπτη, λέγοντας ότι αντιλήφθηκε ότι τα σχόλιά του "πλήγωσαν" κάποιους ανθρώπους. Όμως το μεγάλο διάστημα που είχε περάσει στο μεταξύ απειλούσε να θέσει σε κίνδυνο τους εμπορικούς δεσμούς της ΕΕ με την Κίνα.

Ο Γιούνκερ είπε ότι πληροφορήθηκε τα σχόλια αυτά μόλις την Τετάρτη το βράδυ αλλά σε μια συζήτηση που είχε με τον Έτινγκερ πείστηκε ότι δεν αντιπροσώπευαν τις πραγματικές απόψεις του αλλά ότι αντιθέτως και οι δύο «συμμερίζονται την ίδια γνώμη».

«Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτά τα σχόλια δεν αποδίδουν τις απόψεις του. Είναι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος όσον αφορά τα κοινωνικά ζητήματα και για αυτό αιφνιδιάστηκα», δήλωσε στη συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα.

Την περασμένη Παρασκευή, πριν γίνουν ευρέως γνωστά τα σχόλια του Έτινγκερ, ο Γιούνκερ του έδωσε προαγωγή, διορίζοντάς τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για τον προϋπολογισμό.