current views are: 8

5 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:05

Διαδηλώσεις Κούρδων σε Γαλλία και Γερμανία κατά του «σουλτάνου» Ερντογάν

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη στην Τουρκία των βουλευτών και των μελών της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και για τη σιωπή της Ευρώπης.

Δημοσίευση 18:05’

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη στην Τουρκία των βουλευτών και των μελών της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και για τη σιωπή της Ευρώπης.

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία αλλά και την Κολωνία διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη στην Τουρκία των βουλευτών και των μελών της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και για τη σιωπή της Ευρώπης.

Στο Παρίσι γύρω στους 2.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημοκρατίας πριν πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Σατλέ κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον Ερντογάν, κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» και «Η Τουρκία βομβαρδίζει, η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή».

Στην πόλη Ρεν, περί τα 800 άτομα διαδήλωσαν έπειτα από πρόσκληση του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου και της ένωσης Κουρδικής Φιλίας. Όπως στο Παρίσι, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» . Στη Μασσαλία, δεκάδες Κούρδοι κατέλαβαν κεντρική λεωφόρο όπου χόρεψαν κουρδικούς χορούς.

Αντίστοιχη διαδηλώση πραγματοποιήθηκε σήμερα και στην Κολωνία, όπου έδωσαν το «παρών» περί τα 6.500 άτομα, σύμφωνα τους υπολογισμούς της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και πορτρέτα των στελεχών του κόμματος. κυρίως του ηγέτη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο μέλη της προεδρίας του HDP ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ μαζί με ακόμη δέκα βουλευτές του κόμματος συνελήφθησαν την νύκτα της Παρασκευής από τις τουρκικές αρχές, ενώ εννέα δημοσιογράφοι και μέλη της διεύθυνσης της εφημερίδας Cumhuriyet που είχαν συλληφθεί προφυλακίσθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ανακοίνωσε χθες ότι κάλεσε τον τούρκο επιτετραμμένο στη Γερμανία, προειδοποιώντας την Τουρκία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης.

 «Ο Ερντογάν επιδιώκει να οξύνει με τη βία την κατάσταση στην Τουρκία, πράγμα που θα οδηγήσει σε όξυνση και στη Γερμανία», δήλωσε σήμερα ο Γκεκάι Σοφούογλου, πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας της Γερμανίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) που μεταδόθηκε από το γερμανικό πρακτορείο DPA.


σχετικα αρθρα