''Όσα θέλετε να ρωτήσετε για τις Αμερικανικές εκλογές και δεν... τολμούσατε να ρωτήσετε'' θα μπορούσε να τιτλοφορείται το βίντεο του TRT, το οποίο λύνει με γλαφυρό τρόπο τις απορίες για την διαδικασία. 

Με απλό και κατανοητό τρόπο, η δημοσιογράφος δίνει χρηστικά tips για τις Αμερικανικές εκλογές, για το εκλεκτορικό σώμα και πως ακριβώς θα είναι η διαδρομή από την ψήφο των Αμερικανών μέχρι την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ή της Χίλαρι Κλίντον. 

Στο βίντεο προβάλλεται ο ρόλος του εκλεκτορικού σώματος, το οποίο μπορεί να ανακηρύξει πρόεδρο ακόμα και αυτόν που πήρε... λιγότερες ψήφους. 

  • Τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος είναι αυτά που ψηφίζουν για τον πρόεδρο και δεν ψηφίζουν πριν την 19η Δεκεμβρίου, πολύ μετά αφού τα ΜΜΕ έχουν ανακοινώσει τον νέο Πρόεδρο.
  • Αποτελείται από 538 εκλέκτορες, οι οποίοι ανάλογα με την πολιτεία διασπείρονται σε όλη την πολιτεία, ανάλογα με τον πληθυσμό.
  • Ένας υποψήφιος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των 270 ψήφων για να κερδίσει την προεδρία και οι περισσότερες πολιτείες έχουν έναν κανόνα του τύπου ο ''νικητής τα παίρνει όλα'', που σημαίνει ότι ο υποψήφιος που παίρνει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων παίρνει όλους τους εκλέκτορες της πολιτείας. 

Οι εκλέκτορες σε 29 πολιτείες ψηφίζουν για τον υποψήφιο που θέλουν και στις άλλες 21 πολιτείες, είναι σπάνιο για έναν υποψήφιο να πάει αντίθετα.

Αυτό το έμμεσο σύστημα ψηφοφορίας σημαίνει ότι είναι δυνατό για έναν υποψήφιο να κερδίσει την ψήφο του λαού, αλλά να χάσει την προεδρία.

Αυτό έχει συμβεί 4 φορές, με πιο σπάνια την περίπτωση του 2000, όπου ο Τζώρτζ Μπους κέρδισε με 271 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 266 του Αλ Γκορ, παρότι ο Γκορ κέρδισε το 48,48% των ψήφων των πολιτών.