Για παραβίαση του νατοϊκού εναερίου χώρου και από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης κάνει λόγο δημοσίευμα της Washington Post.

Όπως αναφέρει οι γερμανοί πιλότοι που κάνουν 24ωρες βάρδιες στην αεροπορική βάση Αμάρι της Εσθονίας έχουν ολοένα και περισσότερες εναέριες συναντήσεις. με τους Ρώσους πιλότους.

Πολλές φορές, πετούν ακόμη και σε απόσταση περίπου 10 μ. από τα ρωσικά μαχητικά. Αρκετά κοντά για να... χαιρετίσουν ο ένας τον άλλον, ή όπως έγινε πρόσφατα, να δουν έναν ρώσο πιλότο να τους δείχνει το μεσαίο του δάχτυλο.

«Ίσως έχει δει πολλές φορές το Top Gun», σχολίασε στην Washington Post ο Αντισμήναρχος Σβεν Γιάκομπ, διοικητής της γερμανικής ομάδας που έχει αναλάβει για τέσσερις μήνες την αποστολή της «εναέριας αστυνόμευσης» στην Εσθονία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα περισσότερα ρωσικά μαχητικά που κάνουν τις παραβιάσεις απογειώνονται από τις αεροπορικές βάσεις κοντά στην Αγία Πετρούπολη και το Καλίνιγκραντ. Συχνά, πετούν χωρίς αναμεταδότες, κάτι που τα κάνει «αόρατα» στα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, προκαλώντας κίνδυνο για εναέριες συγκρούσεις. 

Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων σχολιάζουν ότι οι πτήσεις στη Βαλτική είναι τελικά περισσότερο ενοχλητικές από ότι απειλητικές, καθώς σημειώνουν ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν φαίνεται να ετοιμάζουν επίθεση σε νατοϊκά έθνη. Όμως, τονίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο για αεροπορικά δυστυχήματα, που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση.