Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περί τα 225 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι προκειμένου να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, μετά από μία τεταμένη προεκλογική περίοδο. Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ φτάνουν στο τέλος της κούρσας, αλλά τίποτα δεν έχει σταματήσει στα επιτελεία τους που μετρούν και ζυγίζουν δεδομένα και πιθανότητες στην πιο αμφίρροπη, όπως δείχνουν τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, εκλογική αναμέτρηση.

Εν τω μεταξύ, τα εκλογικά τμήματα σε εννέα Πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και έτσι οι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν στο Κονέτικατ, την Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μέιν, το Νιού Χαμσάιρ, το Νιού Τζέρσεϊ, την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βερμόν και την Βιρτζίνια. Τα εκλογικά τμήματα στις άλλες Πολιτείες πρόκειται να ανοίξουν αργότερα. Οι Αμερικανοι ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο , για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.

Το όνομα του νικητή των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) αύριο το πρωί.

Οι πρώτες τάσεις και εκτιμήσεις  

Ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ψηφοφορίας για τις εκλογές στις ΗΠΑ, καταγράφονται οι πρώτες τάσεις και εκτιμήσεις, από τα διεθνή ΜΜΕ,  που δείχνουν πόσο αμφίρροπο είναι το αποτέλεσμα.

Οι θετικές ενδείξεις για την Χίλαρι Κλίντον

  • Η ψήφος των Ισπανόφωνων μπορεί να δώσει ώθηση στην Κλίντον στις δυτικές πολιτείες.
  • Στη Νεβάντα, περισσότερο από τρία τέταρτα των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται ήδη στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 42% έναντι 36%.
  • Η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με το 2012, όταν ο Ομπάμα κέρδισε την πολιτεία με 6 ποσοστιαίες μονάδες. Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων και των Ασιατών-Αμερικανών είναι αυξημένη κατά διψήφιους αριθμούς, ενώ η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων είναι μειωμένη. Το μερίδιο της λευκής ψήφου έχει μειωθεί από το 77% στο 75%.
  • Στο Κολοράντο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ισοπαλία στο 35%. Περισσότερο από το 70% των αναμενόμενων ψήφων βρίσκεται στις κάλπες.Την ίδια χρονική στιγμή το 2012, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν το προβάδισμα.
  • Στη Βιρτζίνια, η πρώιμη ψήφος έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012 και η αύξηση εστιάζεται στις βόρειες κομητείες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Οι θετικές ενδείξεις για τον Τραμπ

  • Ο Τραμπ διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα στο Οχάιο και την Αϊόβα.
  • Στην Αϊόβα, οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία, με 41% έναντι 35%. Η απόσταση είναι μικρότερη από ό,τι το 2012. Οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στα επίπεδα του 2012, ενώ οι Δημοκρατικοί υπολείπονται. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει την πολιτεία με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
  • Στο Οχάιο, τα στοιχεία που διαθέτει το Associated Press από το Catalist δείχνουν ότι η συμμετοχή των μαύρων ψηφοφόρων εξακολουθεί να υπολείπεται των επιπέδων του 2012. Η ψήφος των μαύρων αντιστοιχεί φέτος στο 9% της συνολικής ψήφου, έναντι του 12% το 2012, ενώ η λευκή ψήφος έχει αυξηθεί.

Το «Εκλεκτορικό Κολλέγιο» αποφασίζει 

Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος δεν εκλέγονται απευθείας από το λαό, αλλά από το λεγόμενο Αναλόγως του μεγέθους της, σε κάθε πολιτεία αναλογεί ένας αριθμός εκλεκτόρων, οι οποίοι αναδεικνύονται από το αποτέλεσμα της κάλπης. Το «Κολλέγιο» αποτελείται από 538 εκλέκτορες και κάθε υποψήφιος για την προεδρία στοχεύει στον αριθμό 270, κάτι που θα του εξασφάλιζε την πλειοψηφία, έστω και για μία ψήφο. Σε περίπτωση ισοπαλίας, εάν δηλαδή η Χίλαρι και ο Τραμπ πάρουν από 269 εκλεκτορικές έδρες, το αποτέλεσμα θα κληθεί να διαμορφώσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, με νέα εσωτερική ψηφοφορία.

Οι πολιτείες και τα φαβορί

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται ως φαβορί στο Τέξας, την Ιντιάνα, το Τενεσί, το Μιζούρι, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Λουιζιάνα και το Κεντάκι. Αντίστοιχα, ως κρίσιμες για την νίκη της Χίλαρι Κλίντον θεωρούνται πολιτείες όπως αυτή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, το Ιλινόις και η Καλιφόρνια. Στις φετινές εκλογές αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο οι  περιφέρειες, όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και η Βιρτζίνια, πολιτείες στις οποίες μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει επικρατήσει κανένας από τους δύο επίδοξους προέδρους. 

Ο χάρτης του εκλεκτορικού σώματος 

Κόκκινο - Οι πολιτείες που ψηφίζουν σταθερά Ρεπουμπλικάνους 
Πορτοκαλί - Οι πολιτείες στις οποίες έχουν προβάδισμα οι Ρεπουμπλικάνοι 
Γαλάζιο - Οι πολιτείες που έχουν προβάδισμα οι Δημοκρατικοί  
Μπλε - Οι πολιτείες που ψηφίζουν σταθερά Δημοκρατικούς 
Κίτρινο- Οι πολιτείες τις οποίες διεκδικούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι  

Οι αμφισβητούμενες πολιτείες απεικονίζεται με διαγώνιες γραμμές 

Οι πρώτοι 7 ψηφοφόροι έβγαλαν... Κλίντον 

Αν αυτό το αποτέλεσμα των... επτά ψηφοφόρων έκρινε τις εκλογές, τότε η Χίλαρι Κλίντον θα έβγαινε πρόεδρος, καθώς οι επτά ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, στα Απαλάχια Ορη, στο ακρώτατο βορειο-ανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κήρυξαν συμβολικά την έναρξη της ψηφοφορίας τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Στις 00.00, ο Κλέι Σμιθ έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες αυτή της κοινότητας που είναι χαμένη στα βουνά του Νιού Χαμσάιρ στα σύνορα με τον Καναδά, ακολουθώντας μία παράδοση που κρατά από το 1960 και έχει δώσει στο Ντίξβιλ Νοτς τον τίτλο «First in the Nation» (πρώτο στη χώρα).

Λίγα λεπτά μετά, και λαμβάνοντας υπ΄όψιν την έβδομη, επιστολή, ψήφο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο.

Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό των Washington Post/ABC News και του CBS News, η Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να προηγείται έναντι του αντιπάλου της και υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 47%, με τον εκκεντρικό επιχειρηματία να αγγίζει το 43%.

Σε ότι αφορά την τελική δημοσκόπηση του CBS New η Χίλαρι προηγείται με 45%στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 41% του αντιπάλου της.

Προβάδισμα και στη δημοσκοπική έρευνα του Fox News παρουσιάζει η υποψήφια των Δημοκρατικών με το ποσοστό υποστήριξης φθάνει το 48%, έναντι 44% του κ. Τραμπ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενηδημοσκόπηση του αντίστοιχου δικτύου στην η Χίλαρι προηγείτο με 2%.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έχει προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελική δημοσκόπηση του Bloomberg Politics-Selzer & Co που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 41%.