Από πολλές απόψεις το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι αρκετά πολύπλοκο σε σχέση με το ελληνικό αφού η εκλογική διαδικασία είναι αρκετά μακρά και διαρκεί μήνες. Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο διαφέρει η διαδικασία στις ΗΠΑ σε σχέση με τις περισσότερες χώρες όπου οι εκλογές διεξάγονται κυρίως ημέρα Κυριακή, είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.

Γιατί λοιπόν οι Αμερικανοί ψηφίζουν πάντα ημέρα Τρίτη και πάντα μέσα στον Νοέμβριο;

Η Ημέρα των Εκλογών ορίζεται ως η Τρίτη, μετά την πρώτη Δευτέρα του μήνα Νοεμβρίου, με την πρώτη πιθανή ημερομηνία να είναι η 2α Νοεμβρίου και η τελευταία πιθανή η 8η Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια παράδοση που πηγαίνει αρκετά πίσω στον χρόνο όταν η αμερικανική κοινωνία ήταν κατά βάση αγροτική.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 1788 δεν υπήρχε ομοσπονδιακός νόμος ενώ σε εκείνες του 1792 υπήρχε νόμος που επέτρεπε σε κάθε πολιτεία να διεξάγει τις προεδρικές εκλογές οποιαδήποτε στιγμή σε μια περίοδο 34 ημερών, πριν την πρώτη Τετάρτη του Δεκεμβρίου, που ήταν καθορισμένη η συνάντηση των εκλεκτόρων. Αυτός ο νόμος έδινε ευελιξία σε κάθε πολιτεία.

Ο Νοέμβριος εκείνη την περίοδο θεωρούνταν ιδανική περίοδος για τις εκλογές καθώς η συγκομιδή της σοδειάς συνήθως είχε ολοκληρωθεί και παράλληλα ήταν νωρίς για τις συνήθεις χειμερινές καταιγίδες.

Μια κοινή ημερομηνία για τις εκλογές θεσμοθετήθηκε από το Κογκρέσο το 1845 και υπάρχουν αρκετές θεωρίες γιατί επιλέχθηκε η πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική συζήτηση στο Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 1844 το νομοσχέδιο αρχικά προέβλεπε τον ορισμό «πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου», όμως στην πορεία αυτό θα ήταν δυσλειτουργικό για τη συμπλήρωση των 34 ημερών μέχρι τη συνάντηση των εκλεκτόρων, κατά παράβαση του ήδη υπάρχοντος εκλογικού νόμου. Έτσι αποφασίστηκε να θεσμοθετηθεί η πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, ένα μοτίβο που είχε ήδη υιοθετηθεί στη Νέα Υόρκη. Έτσι η περίοδος ανάμεσα στην Ημέρα των Εκλογών και την πρώτη Τετάρτη κάθε Δεκεμβρίου είναι πάντα 29 ημέρες, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να μην μπορούν να γίνουν οι εκλογές  πριν από τις 2 Νοεμβρίου.

Εκείνη την περίοδο εξάλλου στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ΗΠΑ ήταν μια αγροτική κοινωνία. Οι αγρότες συχνά χρειάζονταν μια ολόκληρη ημέρα ταξίδι με το άλογο ή με το κάρο προκειμένου να πάνε να ψηφίσουν. Η Τρίτη άλλωστε δεν συνέπιπτε με το Βιβλικό Σάββατο ή την γιορτή της αγοράς που σε πολλές πόλεις εορταζόταν Τετάρτη.