Το να πάει να ψηφίσει σήμερα με τον κλασικό τρόπο όπως όλοι οι άλλοι συμπολίτες του στις ΗΠΑ είναι κάπως… δύσκολο για τον Shane Kimbrough, τον μοναδικό Αμερικανό αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Έτσι ο Kimbrough ψήφισε μέσω μιας ειδικής διαδικασίας που δημιουργήθηκε από τη NASA τη δεκαετία του ’90.

Ο αστροναύτης λαμβάνει ένα έγγραφο με κωδικό μέσω email, το συμπληρώνει και το στέλνει πίσω στον γραμματέα της κομητείας. Μόνο ο αστροναύτης και ο υπάλληλος της κομητείας γνωρίζουν τι ψήφισε ο αστροναύτης.

«Είναι κάτι, που ξέρεις, μπορεί να περιμένεις ή όχι να σημαίνει και πολλά. Αλλά όταν είσαι τόσο μακριά από τον πλανήτη σου μικρά πράγματα έχουν τεράστιο αντίκτυπο» είχε δηλώσει το 2008 ο αστροναύτης David Wolf.  Ήταν ο πρώτος αστροναύτης που έκανε χρήση αυτής της δυνατότητας να ψηφίσει το 1997 ενώ βρισκόταν στον ρωσικό σταθμό Mir.

Σε μια συνέντευξη Τύπου πριν την απογείωση του ISS τον Οκτώβριο ο  Kimbrough είπε στους δημοσιογράφους ότι οι αστροναύτες είναι «αρκετά απολιτίκ», σύμφωνα με το Associated Press. «Με χαρά θα δεχθώ τον νέο πρόεδρο, όποιος και αν είναι», φέρεται να είπε.

Η NASA ανακοίνωσε ότι ο Kimbrough έστειλε τα ψήφο του κάποια στιγμή τις προηγούμενες ημέρες. Η ψήφος του θα μετρηθεί όπως και εκατομμυρίων άλλων Αμερικανών.