current views are: 5

8 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση21:03

Μπορούν οι πρόωρες ψήφοι να φέρουν ανατροπή στο αποτέλεσμα των εκλογών;

Πάνω από 41 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις—όχι όλες ασφαλώς—συμπεριλαμβάνουν ψηφοφόρους που άσκησαν πρόωρα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δημοσίευση 21:03’

Πάνω από 41 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις—όχι όλες ασφαλώς—συμπεριλαμβάνουν ψηφοφόρους που άσκησαν πρόωρα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πάνω από 41 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις όχι όλες ασφαλώς συμπεριλαμβάνουν ψηφοφόρους που άσκησαν πρόωρα το εκλογικό τους δικαίωμα. Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση που μετέδωσε το Bloomberg χθες απάντησε ότι έχει ήδη ψηφίσει. Η δημοσκόπηση αυτή κατέδειξε προβάδισμα της Κλίντον στις εκλογές των ΗΠΑ με τρεις εκατοστιαίες μονάδες.

Υπάρχουν κι άλλες θετικές ενδείξεις για το στρατόπεδο της Κλίντον. Η συμμετοχή των ισπανόφωνων ψηφοφόρων εμφανίζεται αυξημένη σε κάθε πολιτεία για την οποία είναι διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την πρόωρη ψηφοφορία. Τα στοιχεία υποδεικνύουν πως όλο και περισσότεροι ισπανόφωνοι απαντούσαν στις δημοσκοπήσεις πως θα πάνε να ψηφίσουν, όσο οι εβδομάδες περνούσαν. Καθώς τα τρία τέταρτα των ισπανόφωνων Αμερικανών λένε ότι θα ψηφίσουν την Κλίντον, αυτή μάλλον είναι άσχημη εξέλιξη για τους Ρεπουμπλικάνους.

Όμως είναι πολύ πιο πολύπλοκο να εκτιμηθεί το πώς ή το κατά πόσον η αύξηση της συμμετοχής των ισπανόφωνων στην εκ των προτέρων ψηφοφορία θα αντισταθμίσει τη μείωση της συμμετοχής των Αφροαμερικανών 18-29 ετών σε αυτή τη φάση της ψηφοφορίας. Είναι επίσης πιθανό η συμπεριφορά των εκλογέων να εμφανίσει διαφοροποιήσεις. Μπορεί για παράδειγμα οι υποστηρικτές του Τραμπ να τείνουν στο να πάνε να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών και όχι να ψηφίσουν πρόωρα.

Στη Νεβάδα, όπου οι δημοσκοπήσεις υποδείκνυαν πως ο Τραμπ είχε προβάδισμα 1,5 εκατοστιαίας μονάδας, η πρόωρη ψηφοφορία υπεδείκνυε ότι αντιθέτως, θα μπορούσε να κερδίσει η Κλίντον. Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους έχουν ήδη ψηφίσει. Το 42% εξ αυτών είναι Δημοκρατικοί και το 36% Ρεπουμπλικάνοι.

Για να επικρατήσει στη Νεβάδα, ο Τραμπ θα χρειαστεί να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους ανεξάρτητων, δηλαδή να αντιστρέψει την τάση που είχε καταγραφεί τόσο το 2008, όσο και το 2012. Αυτό δεν αποκλείεται. Αλλά ίσως ο Τραμπ να το έχει ήδη ξεγράψει: καθώς στην πολιτεία θα κριθούν μόνο έξι εκλέκτορες, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο κρίσιμο να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 270 που απαιτούνται για τη νίκη.

 


σχετικα αρθρα