Ως ''σοβαρό μήνυμα για την Ευρώπη'' αξιολογεί το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, την ώρα που από το AfD μιλούν για ''ιστορική νίκη'' του Τραμπ.

O χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων της γερμανικής Βουλής δήλωσε για τη νίκη Τραμπ: "Tα λόγια του και ο τρόπος συμπεριφοράς του αποτελούν μια τρομερή υποθήκη, την οποία δεν μπορεί κανείς να αντιπαρέλθει εύκολα. Πρέπει νομίζω να τον εκλάβουμε όπως παρουσιάστηκε."

Ο Ρέτγκεν αξιολογεί τη νίκη Τραμπ ως ένα σοβαρό μήνυμα προς την Ευρώπη. Τα αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας βαθύς διχασμός στην αμερικανική κοινωνία, στην οποία πολλοί πολίτες νοιώθουν εγκαταλελειμμένοι .

Υποτιμήθηκαν οι προσωπικές περιπτώσεις και η ριζοσπαστικές της συνέπειες. Ο Ρέντγεν έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η οικονομική και κοινωνική κατάθλιψη της μεσαίας τάξης δεν περιορίζεται σε καμιά περίπτωση στις ΗΠΑ. Πρόκειται και για ευρωπαϊκό φαινόμενο. Ο Ρέτγκεν πρόσθεσε επίσης ότι υφίσταται λόγος για ανησυχία , «διότι δεν γνωρίζουμε ποιά πολιτική θα ακολουθήσει πραγματικά ο Τραμπ».

H ευρωβουλευτίνα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπεατρίξ φον Στορχ δήλωσε :"Πρόκειται για μια ιστορική νίκη. Είναι έκπληξη μόνο για το κατεστημένο, εγώ το ανέμενα. Πολλά από όσα είπε στην προεκλογική εκστρατεία ο Τραμπ πρέπει να τα δει κανείς με κριτικό μάτι. Επίσης ο Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει μια νέα αρχή για τις ΗΠΑ, ιδίως σε ότι αφορά την επιφυλακτική στάση του στα εξωτερικά θέματα."