current views are: 5

9 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:09

Βαρύ πλήγμα για την Κούβα η νίκη του Τραμπ

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση της Κούβας.

Δημοσίευση 09:09’

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση της Κούβας.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση της Κούβας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, έπειτα από μισό αιώνα και πλέον ψυχροπολεμικής εχθρότητας.

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των αφίξεων τουριστών αλλά και εκατοντάδων στελεχών αμερικανικών εταιρειών στην Κούβα, καθώς επίσης και στελεχών επιχειρήσεων από άλλα κράτη που διείδαν επενδυτικές ευκαιρίες στη νήσο έπειτα από τη διπλωματική αυτή εξέλιξη.

Ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι θα τερματίσει την πολιτική ανοίγματος που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Κούβας εάν ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο δεν παραχωρήσει ευρύτερες πολιτικές ελευθερίες στους πολίτες της νήσου, κάτι το οποίο θεωρείται απίθανο.

Αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία της Κούβας, ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Εστέμπαν Μοράλες, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, εκτίμησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR ότι προφανώς η Αβάνα «ανησυχεί» καθώς η επικράτηση του Τραμπ ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στη διμερή σχέση.

Ο Κάρλος Αλσουγκαράι, πολιτικός επιστήμονας, βετεράνος της διπλωματίας της Κούβας, εκτίμησε πάντως ότι η νίκη του Τραμπ ενδέχεται να ικανοποιήσει κάποιους σκληροπυρηνικούς στην Αβάνα που ανησυχούσαν για την προσέγγιση της νήσου με τις ΗΠΑ.

Πολλοί Κουβανοί εξέφραζαν ανησυχία για το τι θα σημάνει η νίκη του Τραμπ και το ενδεχόμενο να χαθούν οι λίγες βελτιώσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της διπλωματικής προσέγγισης της Ουάσινγκτον και της Αβάνας.


σχετικα αρθρα