Συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εκλογή του απέστειλε σήμερα στον Ντόναλντ Τραμπ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν.

Συγκεκριμένα ο Πούτιν "εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεργασία προκειμένου να εξέλθουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την παρούσα κατάσταση κρίσης", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα "πως θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών (τους) και της διεθνούς κοινότητας".

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου είχε δηλώσει πως η Μόσχα ελπίζει πως θα υπάρξει ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ τώρα που εξελέγη ένας νέος πρόεδρος. 

Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας και στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, υπογράμμισε από την πλευρά του πως η προεδρική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις.

«Μια αμερικανική εξωτερική πολιτική με λιγότερες αντιπαραθέσεις θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το κοινό (ρωσο-αμερικανικό) εμπόριο και τις επενδύσεις», ανέφερε ο Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund, σε ανακοίνωση. Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα, «όπως συνέβη και μετά την ψήφο του Brexit».

''Η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ'', όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλγιουκάγεφ σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.