Η ακροδεξιά στην Αυστρία πανηγυρίζει για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις αμερικανικές εκλογές. Ο αρχηγός του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συγχαίρει "εγκάρδια" τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μπροστά και στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, στην Αυστρία, στις 4 Δεκεμβρίου, τονίζει πως η πολιτική αριστερά και το υπεροπτικό όπως και διαβρωμένο κατεστημένο τιμωρούνται βήμα προς βήμα από τους ψηφοφόρους και απομακρύνονται από διάφορα όργανα λήψης αποφάσεων και αυτό είναι καλό γιατί το δίκαιο πηγάζει από τον λαό.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε προσθέτει πως διάφορα αυστριακά «συστημικά» μέσα ενημέρωσης, τα οποία εδώ και εβδομάδες καλλιεργούσαν ένα κλίμα κατά του Τραμπ και εμφάνιζαν ήδη εκ των προτέρων την Χίλαρι Κλίντον ως νικήτρια, ρεζιλεύτηκαν για μία ακόμη φορά από τους ψηφοφόρους.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης εμφανίζεται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από το 30%.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, ο υπαρχηγός τους Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά κατά τον δεύτερο γύρο τους στις 22 Μαίου με ποσοστό 49,7% έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών, του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους, πρώην αρχηγού τους επί πολλά χρόνια, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επρόκειτο να ορκιστεί νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στις 8 Ιουλίου.

Μη αποδεχόμενο την ήττα του υποψηφίου του, το Κόμμα των Ελευθέρων προσέφυγε στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αποδεχόμενο την προσφυγή, με μία επικρινόμενη ως "νομικίστικη" απόφασή του ακύρωσε ολόκληρη την εκλογική διαδικασία και όρισε την επανάληψη των εκλογών, που τελικά θα διεξαχθούν στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για τον επαναληπτικό γύρο, έχοντας πολλές πιθανότητες να νικήσει και να αναδειχθεί ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος σε χώρα της Ευρώπης, με την σημερινή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, να ενισχύει αυτές τις πιθανότητές του.