current views are: 8

9 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:25

Ακραίες αντιδράσεις για Τραμπ: Ποιοι ηγέτες πανηγυρίζουν και ποιοι τον «πυροβολούν»

Σοκ, έκπληξη, τρόμο, εκνευρισμό, απογοήτευση, ξέφρενους πανηγυρισμούς, αβεβαιότητα και «παγωμάρα» προκάλεσε η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. 

Δημοσίευση 13:25’

Σοκ, έκπληξη, τρόμο, εκνευρισμό, απογοήτευση, ξέφρενους πανηγυρισμούς, αβεβαιότητα και «παγωμάρα» προκάλεσε η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. 

Σοκ, έκπληξη, τρόμο, εκνευρισμό, απογοήτευση, ξέφρενους πανηγυρισμούς, αβεβαιότητα και «παγωμάρα» προκάλεσε η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα, οι πολιτικοί ηγέτες, από την Ευρώπη έως την Άπω Ανατολή, σχολίασαν το πολιτικό αποτέλεσμα, με άλλους να βγάζουν πανηγυρικές ανακοινώσεις και άλλους να εξεπολύουν σφροδρή επίθεση στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ψυχρολουσία» στο Βερολίνο – «Πυρά» από Γκάμπριελ 

«Μια στενή συνεργασία», βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό για τον άλλον, πρότεινε η γερμανίδα καγκελάριος στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ

Σε αυστηρό τόνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε τη νίκη Τραμπ «προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη», καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού.

«Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα». 

Την ίδια ώρα, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την εκλογή Τραμπ «δυνατό σοκ». «Κι εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε φυσικά ως εταίροι στο ΝΑΤΟ ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ρωτήσει τι προσφέρουμε στη συμμαχία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε πως οι Γερμανοί δεν ήθελαν την εκλογή Τραμπ και πρόσθεσε ότι πλέον η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον δεν θα είναι πια τόσο προβλέψιμη όσο ήταν.

«Τρίβει» τα χέρια του ο Πούτιν

Την ελπίδα ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν, εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αμέσως μετά την εκλογή του Τραμπ.

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι «θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών (τους) και της διεθνούς κοινότητας».

Πανηγυρίζει η Λεπέν 

Την ίδια ώρα, το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ δίνει αέρα στα «πανιά» της Μαρίν Λεπέν, η οποία ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον μεγιστάνα.

«Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους Αμερικανούς πολίτες», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, η οποία με τις εκλογές στη Γαλλία να πλησιάζουν, ελπίζει να επωφεληθεί και η ίδια από τη νίκη Τραμπ. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Λεπέν σημείωσε ότι «ο κόσμος τους γκρεμίστηκε. Ο δικός μας χτίζεται».

«Η νίκη Τραμπ δείχνει ότι η Γαλλία πρέπει να είναι πιο δυνατή και η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη», διεμήνυσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναγκάστηκε να «καταπιεί» το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που είχε ετοιμάσει για τη Χίλαρι Κλίντον.

Προβληματισμένος πλην όμως συγκρατημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, σημειώνοντας πως θα πρέπει να διασαφηνιστεί η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Συρία.

«Παγωμάρα» και ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ

Αμηχανία αλλά και ανησυχία έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η απρόβλεπτη, σε σχέση με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εκτίμησε ότι οι διατλαντικές σχέσεις θα γίνουν τώρα δυσκολότερες. 

Ωστόσο, επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν αντεπεξέλθει σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας τους φόβους που υπήρχαν παλιότερα, όταν είχε εκλεγεί ο Ρόναλντ Ρήγκαν, σχετικά με το πώς θα διαχειριζόταν ως πρόεδρος το θέμα της βόμβας νετρονίου.

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι Πρόεδροι της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία τον συγχαίρουν με τη σειρά τους, υπενθυμίζοντας τη σημασία των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη διεθνή ασφάλεια, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.

Οι δύο αξιωματούχοι απευθύνουν πρόσκληση στον Τραμπ να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για να προσδιοριστούν οι σχέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες όπως τονίζουν είναι σημαντικό όσο ποτέ να ενισχυθούν.

«Μόνο με την στενή συνεργασία μπορούν ΕΕ και ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά, όταν αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως αυτές του Ισλαμικού Κράτους, οι απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση», τονίζουν Γιουνκέρ και Τουσκ. 

Ανυπομονεί η Μέι…

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ εξέφρασε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», ανέφερε η Τερέζα Μέι και πρόσθεσε: «Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια». 

Ερντογάν: Η νίκη Τραμπ θα ωφελήσει τη Μέση Ανατολή

Την ελπίδα η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ να οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκο πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά:

Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Κερν: Πρέπει να εξαχθούν διδάγματα

Για τις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν.

Παράλληλα, όπως είπε, ο ίδιος αναμένει έντονες αντιπαραθέσεις για την μεσαία τάξη.

Πανηγυρίζει η ακροδεξιά σε Αυστρία, Γερμανία, Βρετανία

Τη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές πανηγυρίζει η αυστριακή Ακροδεξιά, προσμένοντας προφανώς πως αυτή η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελέσει πρότυπο για ανάλογη νίκη του δικού της υποψηφίου στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου.

Σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συγχαίρει “εγκάρδια” τον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η πολιτική αριστερά και το υπεροπτικό όπως και διαβρωμένο κατεστημένο τιμωρούνται βήμα προς βήμα από τους ψηφοφόρους και απομακρύνονται από διάφορα όργανα λήψης αποφάσεων και αυτό είναι καλό γιατί το δίκαιο πηγάζει από τον λαό.

H ευρωβουλευτής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπεατρίξ φον Στορχ δήλωσε πως «Πρόκειται για μια ιστορική νίκη. Είναι έκπληξη μόνο για το κατεστημένο, εγώ το ανέμενα. Πολλά από όσα είπε στην προεκλογική εκστρατεία ο Τραμπ πρέπει να τα δει κανείς με κριτικό μάτι. Επίσης ο Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει μια νέα αρχή για τις ΗΠΑ, ιδίως σε ότι αφορά την επιφυλακτική στάση του στα εξωτερικά θέματα».

Με πάθος χαιρέτησε τη νίκη του Τραμπ και ο ηγέτης του ξενοφοβικού UKIP της Βρετανίας, Νάιτζελ Φάρατζ, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit.

«Πολλά συγχαρητήρια! Πολέμησες σε μία γενναία εκστρατεία», έγραψε ο Φάρατζ στο Twitter.

Προβληματισμός στην Ιταλία

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα δεν αλλάζουν», τόνισε ο ιταλός υπουργός Eξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα πλήγμα για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, από την πλευρά του.

Για «θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο» έκανε λόγο ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τον ιό Τραμπ». 

“Η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές των ΗΠΑ, έχει κοινά στοιχεία με εκείνα του Μπερλουσκόνι, το 1994”, σχολιάζουν την ίδια ώρα ιταλοί πολιτικοί αναλυτές.

Έτοιμο να συνεργαστεί με τον Τραμπ το Πεκίνο

Την πρόθεση της να συνεργαστεί με τον νέο αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε η Κίνα.

«Η Κίνα θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ.

Βαρύ πλήγμα για την Κούβα

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση της Κούβας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, έπειτα από μισό και πλέον αιώνα ψυχροπολεμικής εχθρότητας.

Αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία της Κούβας ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Εστέμπαν Μοράλες, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, εκτίμησε ότι προφανώς η Αβάνα «ανησυχεί» καθώς η επικράτηση του Τραμπ ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στη διμερή σχέση.

Η Παλαιστίνη καλεί τον Τραμπ να εργαστεί για την ίδρυση κράτους

Η παλαιστινιακή αρχή, από την πλευρά της, κάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών ώστε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. «Η αστάθεια θα συνεχιστεί στην περιοχή και στον κόσμο αν δεν υπάρξει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τις αμερικανικές εκλογές στο live blogging του newpost.gr


σχετικα αρθρα