Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη ρήξη στις σχέσεις τους, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την ενταξιακή της πορεία. Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται αναφορά σε βασικά δικαιώματα ελευθερίας της έκφρασης που δεν γίνονται σεβαστά στην Τουρκία. Παράλληλα, καταγράφει καταγγελίες για βασανιστήρια. Η Τουρκία έδωσε σκληρή απάντηση, μέσω του εκπροσώπου του Ερντογάν, υποστηρίζοντας: «Εάν η ΕΕ απειλεί με πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτές οι απειλές δεν περνούν εδώ».

«Είναι καιρός η Άγκυρα να μας πει τι ακριβώς θέλει. Πρόκειται για μία δοκιμασία της αξιοπιστίας της, αλλά και την αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν παρουσιάζοντας έκθεση πρόοδου της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να εκπληρώσει τα υψηλότερα κριτήρια επί των οποίων έχει δεσμευθεί και επί των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός», πρόσθεσε ο Γιοχάνες Χαν.

Η δήλωση του Χαν και η συγκεκριμένη έκθεση ήρθαν σε συνέχεια των δηλώσεων που έκανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι: «Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επαναδιατυπώνουν την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη για την Τουρκία να αναλάβει κατ΄ αναλογία δράση, καλεί την Τουρκία να προστατεύσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη, επίσης κατ΄εφαρμογή των δεσμεύσεών της ως χώρα υποψήφια χώρα προς ένταξη» (στην ΕΕ).  

Τουρκία: Οι απειλές δεν περνούν εδώ 

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις δηλώσεις Χαν, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κληθεί να αποδεχθεί τις συνέπειες εάν αποφασίσει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Εάν καταφύγουν σε τέτοιους τρόπους, θα πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες», δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξή του στο A Haber. «Εάν η ΕΕ απειλεί με πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτές οι απειλές δεν περνούν εδώ», είπε. 

Η φετινή έκθεση για την Τουρκία έχει συνταχθεί στον απόηχο του «αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος που σημειώθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου, αφήνοντας 241 θύματα και 2.196 τραυματίες», τονίζει η Επιτροπή. Η έκθεση επισημαίνει ότι η Άγκυρα γνωστοποίησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης παρέκκλιση από την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει μια σειρά από θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ως εκ τούτου η ΕΕ αναγκάστηκε να καλέσει τις τουρκικές αρχές να τηρούν υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά το σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Διώξεις δημοσιογράφων, δικαστικών και χρηστών κοινωνικων δικτύων 

Η Επιτροπή επισημαίνει τη «σοβαρή οπισθοδρόμηση» στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα αναφέρεται στις δικαστικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων, συγγραφέων ή χρηστών κοινωνικών δικτύων, καθώς και στο κλείσιμο πολλών μέσων ενημέρωσης που προκαλούν «σοβαρές ανησυχίες». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ελευθερία του συνέρχεσθαι εξακολουθεί να είναι υπερβολικά περιορισμένη, στη νομοθεσία και στην πράξη.

Καταγγελίες για βασανιστήρια 

Η Επιτροπή σημειώνει ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εγγυήσεις σεβασμού των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων που περιλαμβάνει το τουρκικό νομικό πλαίσιο. Καταγράφει επίσης, τις καταγγελίες για βασανιστήρια και υπογραμμίζει ότι βασικό στοιχείο του κεκτημένου της ΕΕ είναι η κατάργηση της θανατικής ποινής.

Μεταναστευτικό και Κυπριακό 

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αντιμετωπίζουν τις ίδιες μακροπρόθεσμες ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετώπιζαν και πριν από τις 15 Ιουλίου». Αναφέρει επίσης, ότι «πέρσι είχε ξεκινήσει μια εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, της 29ης Νοεμβρίου 2015». Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι είχε πραγματοποιηθεί πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου για την ενέργεια και την οικονομία. Υπογραμμίζεται, δε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να κάνει εξαιρετικές προσπάθειες στο μεταναστευτικό, φιλοξενώντας στο έδαφός της τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Επίτροπος Χαν ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση για την επίλυσή του βρίσκεται σε «καλό σημείο». Η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της ότι συνεχίζει να στηρίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και προσθέτει ότι η δέσμευση της Τουρκίας να συμβάλει σε μια συνολική λύση παραμένει σημαντική. Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις υποχρεώσεις της για την πλήρη και μη διακριτική εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, επισημαίνει η έκθεση της Επιτροπής.