Την πρόθεση για την ανάπτυξης μια μακροπρόθεσμης και υγιούς σχέσης ανάμεσα στην Κίνα και την ΗΠΑ διατύπωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην συγχαρητήρια ανακοίνωσή του για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μήνυμά του, ο Σι ανέφερε ότι ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου και οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη δύναμη, και οι δύο, ως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουν την ευθύνη του να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία.

Η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, υγιούς και σταθερής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες συμβαδίζει με τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών καθώς και τις ευρύτερες προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας, δήλωσε ο Σι.

«Θεωρώ πολύ σημαντικές τις σινοαμερικανικές σχέσεις και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για να επεκτείνουμε τη σινοαμερικανική συνεργασία σε κάθε τομέα, σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, βάσει των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού χωρίς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, με τον εποικοδομητικό έλεγχο των διαφορών προκειμένου να ωθήσουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις πιο μπροστά από ένα νέο σημείο εκκίνησης, επ’ ωφελεία των λαών των δύο χωρών και άλλων κρατών», πρόσθεσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λι Γιουαντσάο απέστειλε μήνυμα στον Μάικ Πενς, συγχαίροντάς τον για την εκλογή του ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ.