Αρχικά είχε τεθεί το θέμα εάν θα αποδεχόταν μία ήττα με μικρή διαφορά, διότι υπήρχαν ενδείξεις, όπως ισχυριζόταν, ότι "οι σκοτεινές δυνάμεις του συστήματος” θα εμπόδιζαν τη νίκη του. Μετά από μια δραματική νύχτα η οποία δεν έχει όμοιά της, το θέμα δεν τίθεται πλέον διότι δεν θα διαδεχτεί η Χίλαρι Κλίντον τον πρόεδρο Ομπάμα για να γράψει ιστορία, αλλά στον Λευκό Οίκο θα μετακομίσει ο μεγιστάνας των ακινήτων, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) τη νίκη Τραμπ.

υποστηρικτές της Κλίντον βρίσκονται τώρα σε σοκ, ενώ οι εταίροι της Αμερικής έχουν μείνει εμβρόντητοι, διότι δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί και αυτό έγινε διότι η "εξέγερση του λαϊκισμού” ήταν ισχυρότερη από κάθε προειδοποίηση για τον απρόβλεπτο Τραμπ, διότι οι λευκοί εργάτες ενδύθηκαν το ένδυμα του δημαγωγικού μηνύματος του επικριτή της παγκοσμιοποίησης, η οποία κρατά όμηρο το διεθνές εμπόριο.

Ο Τραμπ κινητοποίησε λευκούς ψηφοφόρους στην επαρχία, σε παλιές βιομηχανικές περιοχές, με αναπάντεχο τρόπο. Ο λαϊκισμός και ο οικονομικός εθνικισμός άγγιξαν τους λεγόμενους "απλούς" ανθρώπους, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται από την οικονομική ελιτ, εξαιρούνται από την οικονομική και περιφρονούνται από την πολιτιστική ελίτ. Ο Τραμπ κατάφερε αυτήν την απογοήτευση και την πικρία να την οικειοποιηθεί με επιτυχία. Ολες οι εικασίες ότι η ρητορική του θα απομακρύνει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους αποδείχθηκε λανθασμένη. Το δε Κονγκρέσο παραμένει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, όπως επισημαίνει το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.

Η Χίλαρι Κλίντον δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία το Ομπάμα. Συκοφαντήθηκε ως σύμβολο ενός υποτιθέμενου διεφθαρμένου συστήματος. Η αντισυστημική θύελλα η οποία ξεκίνησε ήδη υπό την μορφή του ανταγωνιστή της Μπέρνι Σάντερς, αποδείχτηκε ισχυρότερη από την καμπάνια συναίνεσης της ίδιας. Πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εκδικηθούν από πικρία, απογοήτευση και οργή για την οικονομική και κοινωνικο-πολιτιστική αλλαγή από την οποία αισθάνονταν να απωθούνται.

Και τώρα λοιπόν ο Τραμπ. Τι θα πράξει για να ενώσει τη διχασμένη χώρα; Το θέλει καν ο ματαντόρ της λευκής ανάπτυξης; Διαθέτει σχέδιο για την ανανέωση της χώρας στο εσωτερικό και την προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στον κόσμο; Αυτά είναι όλα ανοικτά θέματα και γι αυτό οι αμφιβολίες είναι τόσο μεγάλες, τονίζει η FAZ.

Ενα είναι βέβαιο : Μετά το Brexit δίνεται ένα νέο κτύπημα στο δυτική τάξη πραγμάτων. Η οργή πολλών Αμερικανών ήταν όπως φαίνεται ισχυρότερη από τον δισταγμό να αναλάβουν το ρίσκο ενός επικίνδυνου πειράματος αλλαγής κατεύθυνσης.

Για τους φίλους της Αμερικής και τους συμμάχους ισχύει το ότι θα πρέπει τώρα να εξοικειωθούν με τη νέα κατάσταση και να προσδεθούν καλά.