Με την πλειοψηφία των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης να έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στη μάχη Κλίντον- Τραμπ και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων να αποδεικνύουν σε ακόμη μια περίπτωση ότι είναι αναξιόπιστες, ήρθε η ώρα της αυτοκριτικής για κάποια μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα New York Times για παράδειγμα που μέχρι χθες έγραφε ότι η Χίλαρι Κλίντον έχει 85% πιθανότητες να κερδίσει και πως οι πιθανότητες να χάσει είναι οι ίδιες με εκείνες ενός ποδοσφαιριστή να χάσει γκολ σε γήπεδο 37 γιαρδών, αν και σχολίαζε ότι «μια νίκη για τον κ. Τραμπ παραμένει πιθανή» έκανε σήμερα μια αυτοκριτική, παρότι δεν πρόκειται για σχόλιο στο editorial.

Στη στήλη των media ο δημοσιογράφος Jim Rutenberg σχολιάζει ότι «και πάλι η αμερικανική δημοσιογραφία μένει πίσω από την ιστορία, πίσω από την υπόλοιπη χώρα». Όπως γράφει σε άρθρο του «τα μέσα ενημέρωσης έχασαν κατά πολύ το τι συνέβαινε γύρω και ήταν η ιστορία μας ζωής. Οι αριθμοί δεν ήταν απλώς ένα κακός οδηγός για την βραδιά των εκλογών αλλά κάτι σαν ένας διάδρομος προσγείωσης μακριά από την πραγματικότητα».

Ο ίδιος παραλληλίζει άλλωστε την κατάσταση με τις αποτυχημένες δημοσκοπήσεις για το Brexit και τονίζει ότι «η αστοχία της Τρίτης ήταν πολύ παραπάνω από μια αποτυχία στις δημοσκοπήσεις», επισημαίνοντας πως στην ουσία ήταν «μια αποτυχία να καταλάβουν τον θυμό μιας μεγάλης μερίδας των Αμερικανών».

Από την πλευρά των Los Angeles Times, της πρώτης αμερικανικής εφημερίδας που ρίσκαρε να κάνει την πρώτη – αποτυχημένη όπως αποδείχθηκε-πρόβλεψη, ποντάροντας σε νίκη της Κλίντον με 352 εκλέκτορες, υπήρξε επίσης μια προσπάθεια… μαζέματος με ανάλογες αναφορές στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο αρχισυντάκτης Davan Maharaj σχολιάζει ότι αυτό που κάποτε έμοιαζε απίθανο έγινε, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και ειδήμονες θεωρήσαν ότι θα κέρδιζε η Κλίντον, πιθανόν πρόχειρα».

Στο editorial της πάντως η εφημερίδα δείχνει και πάλι τον προβληματισμό και δυσαρέσκειά της για το αποτέλεσμα, με τίτλο «Πρόεδρος Τραμπ. Συνηθίστε το». Σε αυτό σημειώνει ότι ήλπιζαν να μην γράψουν ένα editorial με αναφορά στον Τραμπ ως πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όπως σχολιάζει η «εντυπωσιακή του νίκη» δεν σβήνει τις πολλές και δικαιολογημένες ανησυχίες που εμείς και εκατομμύρια άλλοι Αμερικανοί έχουν για το κατά πόσο κάνει για τη δουλειά.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τον χαρακτήρα του Τραμπ – την τάση προς το bullying, τη μισαλλοδοξία, το απερίσκεπτο, δημαγωγικό του στυλ», γράφει ακόμη το editorial και τονίζει ότι «το να γίνεσαι πρόεδρος δεν είναι σαν να αναλαμβάνεις τον έλεγχο μιας εταιρείας – ο Τραμπ δεν μπορεί να απολύσει τους βουλευτές ή τους ψηφοφόρους που δεν συντάσσονται μαζί του».

Επικριτικός για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και των αναλυτών εμφανίζεται και ο αρθρογράφος της Washington Post Chris Cillizza, ο οποίος σχολιάζει ότι «απέδειξε πως οι πολιτικές δημοσκοπήσεις και οι βιομηχανίες αυθεντιών χρειάζονται μια επανεξέταση σε βάθος». Όπως αναφέρει η νίκη του Τραμπ «αποκαλύπτει ότι πολλές από τις υποθέσεις που έχει κάνει ο κόσμος εδώ και καιρό για το ποιοι είμαστε ως χώρα και το τι θέλουμε από τους πολιτικούς μας, το πολιτικό μας σύστημα και ο ένας από τον άλλο, είναι πραγματικά λάθος».

Η εφημερίδα πάντως στο σημερινό της editorial κρατά την γραμμή της κατά Τραμπ, θυμίζοντας σειρά εμπρηστικών του δηλώσεων και εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της.

Από την πλευρά του το CNN κάνει λόγο σήμερα για «5 εκπληκτικά μαθήματα από την εντυπωσιακή νίκη του Τραμπ». Ο δημοσιογράφος Eric Bradner σχολιάζει ότι «η νίκη του απέδειξε –μια και για πάντα – ότι το 2016 ήταν η χρονιά που καθετί που η πολιτική τάξη πίστευε ότι ξέρει ήταν λάθος».

Όπως σχολιάζει «οι δημοσκοπήσεις ήταν λάθος. Τα μοντέλα προβλέψεων ήταν λάθος. Οι βετεράνοι προηγούμενων προεδρικών εκστρατειών ήταν λάθος». Ο ίδιος σημειώνει ότι «η νίκη του Τραμπ είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές στην αμερικανική πολιτική ιστορία».

Τεράστια έκπληξη χαρακτήρισε τη νίκη Τραμπ το πρακτορείο Reuters που προχθες σε δημοσκόπησή του έδινε ως νικήτρια την Κλίντον, με πιθανότητες 90%.
Παρολ’ αυτά σε σημερινό άρθρο σχολιάζει ότι η δημοσκόπηση έδειξε κάποια πράγματα, όπως ότι η Κλίντον κέρδισε  τους ισπανόφωνους και τις γυναίκες αλλά μόνο με 2% διαφορά.

Την πιο σαφή αυτοκριτική για την αστοχία των αναλύσεων και δημοσκοπήσεων, από τα μεγάλα αμερικανικά μέσα μάλλον κάνει η Wall Street Journal. Σε σημερινό της δημοσίευμα σχολιάζει ότι η νίκη του Τραμπ ήταν πάντα outsider και οι πολιτικοί αναλυτές και άνθρωποι της αγοράς που είχαν ξεγράψει ως καταδικασμένο τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο αγνόησαν τις πολλαπλές εκπλήξεις αυτού του ταραχώδους έτους.

«Το μάθημα που πρέπει να πάρει η πολιτική τάξη – σε αυτό συμπεριλαμβάνουμε τους εαυτούς μας – είναι να σεβόμαστε περισσότερο το συναίσθημα του ψηφοφόρου και την άρνηση του αμερικανικού λαού να αποδεχθεί αμαχητί την οικονομική παρακμή», σχολιάζει με ξεκάθαρη δόση αυτοκριτικής.