Μετά την «μαραθώνια» καταμέτρηση και ανακοίνωση των ψήφων για τις εκλογές των ΗΠΑ που ανέδειξε νικητή της αναμέτρησης τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, προκύπτει ότι η «χαμένη» της κούρσας, Χίλαρι Κλιντον προηγείται σε ψήφους έναντι του αντιπάλου της.

Συγκεκριμένα, η Χίλαρι Κλίντον λαμβάνει 59.344.081 ψήφους, έναντι 59.178.831 του αντιπάλου της, συγκεντρώνοντας περίπου 160.000 περισσότερες ψήφους από τον πολιτικό της αντίπαλο.

Η απορία όμως είναι, γιατί αφού η υποψήφια των Δημοκρατικών βγαίνει πρώτη σε ψήφους, δεν εκλέχθηκε εκείνη Πρόεδρος των ΗΠΑ; Αυτό συμβαίνει διότι στις εκλογές στις ΗΠΑ σημασία έχει ο αριθμός των εκλεκτόρων (η Κλίντον έχει 218 εκλέκτορες και ο Τραμπ 276) και όχι ο αριθμός των ψηφοφόρων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ προβλέπει πως ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων, οπότε, νικητής των εκλογών είναι αυτός που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των εκλεκτόρων και όχι των ψήφων. Γι' αυτό, άλλωστε, ορισμένες πολιτείες (με πολλούς εκλέκτορες) είναι πιο σημαντικές από κάποιες άλλες.