Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Αλέν Ζιπέ, ξεκινά μεθαύριο Πέμπτη μία διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, στη διάρκεια της οποίας η συριακή πολιτική κρίση θα δεσπόσει στις διμερείς συνομιλίες, την ώρα που η Μόσχα, ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού, απέχει απ τις καταδίκες της καταπίεσης στη Συρία, είτε στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ είτε σε άλλα διεθνή φόρουμ.
Την Πέμπτη, ο κ. Ζιπέ θα βρεθεί στην Αγία Πετρούπολη, που είναι "δίδυμη πόλη" με το Μπορντό (στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο κ. Ζιπέ είναι ο δήμαρχος), ενώ την επομένη ημέρα θα βρεθεί στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνισε το Κε ντ Ορσέ, το γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Στη Μόσχα, ο κ. Ζιπέ θα έχει ξεχωριστές συνομιλίες και με τον κ. Κονσταντίν Κοσάτσεφ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή).

Συρία είναι ένα θέμα για το οποίο αξίζει, πράγματι, να διαβουλεύονται οι υπουργοί των Εξωτερικών", σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κε ντ Ορσέ, Μπερνάρ Βαλερό, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων σε αυτό δημοσιογράφων.

"Η Λιβύη, η άνοιξη στον αραβικό κόσμο, το Αφγανιστάν, επίσης θα είναι αντικείμενα στο πλαίσιο των διμερών συνομιλιών", διευκρίνισε ο ίδιος. Η οικονομία και το εμπόριο θα είναι οι δύο πόλοι των διήμερων γαλλο-ρωσικών επίσημων συνομιλιών, προέβλεψε ο κ. Βαλερό. Π

αρά τις ρωσικές διαφαινόμενες στον ορίζοντα ενστάσεις, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Γαλλία κι η Βρετανία θέλουν το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, του οποίου είναι σήμερα μέλη, να εκδώσει προσεχώς Απόφαση γιά την τωρινή κατάσταση στη Συρία, μια κατάσταση την οποία τα τέσσερα κράτη υπάγουν στη νομική κατηγορία "τέλεση εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας". Ο κ. Βαλερό επισήμανε σήμερα ότι, "η γαλλική διπλωματία έχει πλέον αναπτύξει έναν διάλογο συνεχή, πολύ ανοικτό, χωρίς να υπάρχουν θέματα ταμπού, με τους Ρώσους εταίρους μας".
TAGS