Την ανάγκη ο Ντόναλντ Τραμπ να διασαφηνίσει ζητήματα όπως το εμπόδιο, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την κλιματική αλλαγή εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα με την πολιτική του παγκόσμιου εμπορίου», δήλωσε ο Γιούνκερ σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Βερολίνο.

«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι προθέσεις έχει σε σχέση με τη συμμαχία (του ΝΑΤΟ). Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες κλιματικές αλλαγές σκοπεύει να επιδιώξει. Αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι δεν αναμένει την εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, που επί του παρόντος βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών.

«Η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν το βλέπω σαν κάτι που θα μπορούσε να συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε.

Ο Γιούνκερ δήλωσε επίσης ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, που καθορίζει τους κανόνες για τη μείωση του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, πρέπει να είναι ευέλικτο.

«Ευελιξία δεν σημαίνει απομάκρυνση από τη σταθερότητα αλλά μια έξυπνη εφαρμογή του κοινού μας συστήματος κανόνων», δήλωσε.

Ο Γιούνκερ κάλεσε να επιδειχθεί συγκράτηση στην κριτική για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Τώρα, η ΕΚΤ δεν κάνει ακριβώς αυτό που πολλοί Γερμανοί θέλουν και τώρα επιτρέπεται η κριτική της ΕΚΤ», ανέφερε ο Γιούνκερ. «Είμαι υπέρ της συζήτησης της νομισματικής πολιτικής με επιχειρήματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανάλογα με το πώς νιώθει κάποιος. Πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια».