Την άμεση έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του υπ’ αριθμόν 1 εχθρού του Ερντογάν, ασκώντας δριμεία κριτική για την μη έκδοσή του μέχρι τώρα, ζητά με  άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα The Hill, ένας από τους στενούς συνεργάτες του νεοεκλεγέντα προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ» γράφει ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν σε άρθρο του – παρέμβαση την ημέρα των εκλογών, στην εφημερίδα Hill, όπως μεταδίδει με ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή».

Ο Φλιν, ο οποίος ήταν ένας από τους κοντινούς συμβούλους του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναλάβει κάποιο πόστο στην νέα κυβέρνηση, με το επικρατέστερο σενάριο να τον θέλει στο υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε άλλωστε την Τουρκία «μια πηγή σταθερότητας στην περιοχή».

Ο βετεράνος στρατηγός κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο Ομπάμα ότι δεν κατάφερε να κατανοήσει την γεωπολιτική τοποθεσία της Άγκυρας και για «μη σοφή πολιτική».

«Πρέπει να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική και να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας", γράφει επίσης.

Σε ό,τι δε αφορά συγκεκριμένα τον Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου, αναρωτιέται ρητορικά: «Τι θα κάναμε  εμείς αν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ακούγαμε στις ειδήσεις ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζει σε μια ωραία βίλα σε κάποιο θέρετρο της Τουρκίας ενώ παράλληλα διοικεί 160 σχολές που χρηματοδοτούνται από τους Τούρκους φορολογούμενους;»

Ο απόστρατος στρατηγός υποστηρίζει ακόμη ότι παρόλο που ο Γκιουλέν παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν μετριοπαθή ισλαμιστή κληρικό, «είναι στην πραγματικότητα ριζοσπαστικός καθώς υπερηφανεύεται δημοσίως για τους "στρατιώτες" του οι οποίοι περιμένουν τις εντολές του για να δράσουν».

Ο Φλιν συγκρίνει μάλιστα τον Γκιουλέν με τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, τον ηγέτη της Ιρανικής επανάστασης, παρακινώντας την αμερικανική κυβέρνηση να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος και να υποστηρίξει τον Γκιουλέν όπως είχε κάνει και με τον Χομεϊνί.