Ο Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ο Πούτιν στο Κρεμλίνο, ο Ερντογάν στην Άγκυρα, αλλά και οι ακροδεξιοί στην Ευρώπη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ''ξεμένει'' πλέον από διεθνείς συμμάχους την ώρα που αντιμετωπίζει μια ιστορική κρίση. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν ''τέλεια καταιγίδα'':

''Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διατρανώνει τον επεκτατισμό της, με φόντο τη βία και την προπαγάνδα, η Τουρκία μεταλλάσσεται σε δικτατορία, και η δύναμη των εθνικιστών όλο και αυξάνεται. Και τώρα ; Ο Ντόναλντ Τραμπ''. 

Δύο ημέρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, αναφέρει το άρθρο, η Ευρώπη βρίσκεται απογοητευμένη, να έχει να αντιμετωπίσει ένα μείγμα δυσπιστίας και απόγνωσης.Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η συνεργασία για με τον Τραμπ θα εξαρτηθεί από την προσκόλλησή του σε βασικές αρχές. Κάτι τέτοιο σε κανονικές συνθήκες θα φαινόταν εξωπραγματικό.

Τίποτα, όμως, συνεχίζει το άρθρο, δεν είναι φυσιολογικό αυτές τις ημέρες. 

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία θα ήταν, για παράδειγμα, στην κορυφή της ανησυχίας, αν δεν είχε προκύψει η εκλογή του Τραμπ.

Με τον πόλεμο στη Συρία ακόμα να μαίνεται, η Τουρκία παίζει καθοριστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά η χώρα του ΝΑΤΟ κοντεύει να γίνει δικτατορία και η συμφωνία για το προσφυγικό είναι συνεχώς υπό την απειλή της κατάρρευσης. 

Τώρα, άλλος ένας θαυμαστής του Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται στον Λευκό Οίκο και το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει τονίσει ότι θα απαιτήσει από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να πληρώσουν περισσότερα για την προστασία της Αμερικής, κάτι που θέτει την συμμαχία με τις ΗΠΑ υπό αμφισβήτηση, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, ειδικότερα στην Ανατολική Ευρώπη.